Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Susan (57) fikk en frisk datter

- Fantastisk, sier hun til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Det er bare helt fantastisk. Hun har blondt hår og blå øyne. Hun er ei nydelig lita jente, sa den stolte nybakte mor Susan Tollefsen (57) til Dagbladet etter fødselen i går.

Datteren ble forløst med keisersnitt klokka 12.15 på en fødeklinikk i England. Den nye verdensborgeren, som skal hete Freya, veier vel 2,9 kilo og måler 49 centimeter.

Fødselen skal ha gått problemfritt, det var bra med både mor og barn etterpå.

Trodde kulen var kreft

Dagbladet fortalte i går historien om den 57 år gamle læreren fra Essex i England som trodde hun hadde fått kreft.

Sammen med partneren Nick Mayer (46) har hun i flere år drømt om å få barn. Paret har brukt rundt 150 000 kroner på prøverørs-behandling.

I juli sist år reiste de til en klinikk i Russland. Her fikk Susy satt inn egg fra en russisk kvinne. Siden fikk hun store smerter og blødninger - og graviditetstesten var negativ. Kulen i magen fryktet Susy var kreft. Først i januar i år fikk hun beskjed om at hun var gravid.

Historien ble i engelske medier beskrevet som et påskemirakel.

 NYBAKTE FORELDRE:  Susan Tollefsen (57) og samboeren Nick Mayer (46) ble i går stolte foreldre til lille Freya, som ble født på et sykehus i London. Bildet ble tatt rett før fødselen. FOTO: JENNY GOODALL/SCANPIX
NYBAKTE FORELDRE: Susan Tollefsen (57) og samboeren Nick Mayer (46) ble i går stolte foreldre til lille Freya, som ble født på et sykehus i London. Bildet ble tatt rett før fødselen. FOTO: JENNY GOODALL/SCANPIX Vis mer

- Det er en fantastisk følelse å være mamma, en helt spesiell følelse, sa Susan til Dagbladet i går kveld.

Vokst opp i Norge

Susan Tollefsens far kommer fra Tromsø, mens hennes mor var engelsk. Hun bodde i Norge i barneåra, men har bodd i England i hele sitt voksne liv. Hun har fortsatt norsk pass og snakker klingende nynorsk.

Mange eldre mødre

Susan Tollefsen er ikke unik når det gjelder å være eldre førstegangsfødende - heller ikke i England. Bare i USA er flere hundre kvinner over 50 er blitt mødre siden slutten på 90-tallet. Og det er også flere førstegangsfødende over 60:

I 2006 ble Patricia Rashbrook fra Storbritannia mor i en alder av 62 år - også hun etter assistert befruktning i Russland.

I januar i 2006 ble den gang 66 år gamle Adriana Iliescu fra Romania trolig verdens eldste mor. Hun fødte tvillinger, men bare den ene - en jente, kalt Eliza-Maria - overlevde. Kvinnen måtte få både egg og sæd fra yngre givere for at den kunstige befruktningen skulle la seg gjennomføre.

Den jevnaldrende Maria del Carmen Bousada de Lara fra Spania fødte tvillinger da hun var 66 år i 2006.

Naturstridig

Ifølge gynekolog Øystein Magnus ved Alerisklinikken i Oslo får de innimellom henvendelser fra kvinner som nærmer seg 50, og som ønsker hjelp til å bli gravide - men ingen har vært over 50.

- Vi har en absolutt aldersgrense på 45 år, så vi kan ikke hjelpe eldre kvinner med assistert befruktning. For de som vil ha eggdonasjon er det uansett ikke aktuelt med behandling i Norge, da dette er forbudt her, sier Magnus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media