Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykkelulykke i Namibia:

Susanne (32) kjørt i hjel på drømmereisen

Ekteparet Rasmus og Susanne skulle reise jorda rundt uten motor. Men på en etappe på tandemsykkel i Namibia, ble de påkjørt av en lastebil.

JORDEN RUNDT: Paret skulle reise jorden rundt uten motor. Da de dro på bryllupsreise syklet de fra Nordkapp til Cape Town. Foto: Privat
JORDEN RUNDT: Paret skulle reise jorden rundt uten motor. Da de dro på bryllupsreise syklet de fra Nordkapp til Cape Town. Foto: Privat Vis mer

Rasmus (31) og Susanne Engberg (32) var ektefeller, bestevenner, kolleger på samme treningssenter og businesspartnere. De var sammen 24/7.

Da de møttes gjennom felles venner under Alexander Rybaks Eurovision-seier i 2009, var det kjærlighet ved første blikk. Til og med Susanne, som uttrykte at hun mente ekteskap var for dem som var redde for å være alene, snakket om giftermål etter ei uke.

De drømte sammen, og de drømte stort.

Etter en bryllupsreise utenom det vanlige, nemlig på tandemsykkel fra Nordkapp til Cape Town, forsto de at ingenting var umulig. De ville ut på nye eventyr.

I fjor la de ut på en jordomreise uten motor. Første del av turen innebar å sykle fra Sør-Afrika til Angola. Men tidlig på morgenen 13. desember, under en etappe langs en vei i Namibia, blir paret på tandemsykkelen påkjørt av en lastebil.

- Jeg kan ikke huske at det passerte en eneste bil. Det var en øde vei. Jeg husker bare at jeg så framover også ble det svart, forteller Rasmus Engberg til Dagbladet.

JORDEN RUNDT: Paret planla å reise jorden rundt uten motor, men under første del av turen ble de påkjørt av en lastebil i Namibia. Foto: Privat
JORDEN RUNDT: Paret planla å reise jorden rundt uten motor, men under første del av turen ble de påkjørt av en lastebil i Namibia. Foto: Privat Vis mer

Døde

Etter å ha falt inn og ut av bevissthet på vei til sykehuset, våknet han dagen etter på en sal med flere mennesker han ikke kjente. Mobilen hans var ødelagt, men han fikk kontakt med en sykepleier som hjalp han med å få kontakt med broren hans på Facebook, for å finne ut hvor Susanne var.

Dagen etter fikk han beskjeden om at kona hadde blitt erklært død på ulykkesstedet.

- Jeg var helt tom. Men samtidig kjente jeg at jeg aksepterte det, og så på det som en naken sannhet. Jeg forsto at livet mitt var totalt snudd på hodet, sier Rasmus.

Rasmus fikk flere skader i hodet under sammenstøtet, blant annet et brudd i kraniet, og ble operert i Namibia før han ble sendt hjem. Nå er han hjemme i Sverige, men må ta det rolig.

Det var den svenske avisen Expressen som omtalte saken først.

Var sammen 24/7

Engberg forteller at han og kona snakket mye sammen om måten man tenker på. Sammen skapte de metoder og prinsipper de levde etter.

- Det var viktig for oss å leve ut drømmene våres og være til stede der vi var i livet. Det hjelper meg mye nå, og jeg prøver å rette fokuset mitt mot det jeg kan gjøre noe med. Jeg går jo gjennom en sorgprosess, forteller Rasmus.

TANDEM: Susanne og Rasmus syklet alltid på tandemsykkel så de kunne snakke mens de var på tur. Foto: Privat
TANDEM: Susanne og Rasmus syklet alltid på tandemsykkel så de kunne snakke mens de var på tur. Foto: Privat Vis mer

Paret jobbet som personlige trenere på samme treningssenter i Oslo. Da de ikke jobbet på samme sted, gjorde de alt de kunne for å kunne finne et sted de kunne jobbe sammen.

- Vi var sammen 24/7 i ti år. Vi delte alle drømmer. Jeg kjenner på et stort savn, fordi det er ikke et sted i livet mitt hvor hun ikke var. Jeg øver på å endre måten jeg snakker på. Jeg sier fortsatt «vi» og ikke «jeg».

Rasmus forteller til Dagbladet at det de likte best å gjøre sammen var å prate.

- Det tok alltid så lang tid å spise frokost, fordi vi alltid hadde så dype samtaler om livet mens vi spiste. Det var også derfor vi alltid syklet på tandemsykkel eller padlet i samme kajakk, for å kunne prate sammen.

Skal skrive bok

Engberg sier han prøver å se framover, ved å tenke at det er et mellomrom mellom hva som skjer og hvordan man velger å reagere.

- Jeg har fullt ansvar for hva jeg skal gjøre med mitt liv. Jeg kan ikke skylde på sjåføren som kjørte på oss for alltid. Jeg er den eneste som kan ta ansvar for hvordan livet mitt kan bli bedre, sier han.

Paret snakket mye om døden og livet, hvordan man velger å respondere på det som skjer utenfor ens egen kontroll.

MODIG: Rasmus beskriver kona som en av de reddeste han kjente, men også den modigste. Foto: Privat
MODIG: Rasmus beskriver kona som en av de reddeste han kjente, men også den modigste. Foto: Privat Vis mer

- Vi har bygd opp et slags livsstilssystem, og i 2020 skulle vi skrive ei bok om det. Vi har vært på kurs over hele verden og lært masse om oss selv. Jeg vil gjøre ferdig boka vi skulle skrive, fordi det er det jeg tror hun ville jeg skulle gjøre.

- Mange starter året med nyttårsforsetter og mål. Hvordan er det å starte et nytt år etter en så dramatisk endring i livet?

- Det er føles veldig uvirkelig. Susanne og jeg snakket mye om døden, og å ta sjanser. Hun var en av de reddeste personene jeg kjente, men samtidig den modigste. Hun møtte frykten sin. Jeg vil fange hennes reise gjennom livet, i boka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media