Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Suser avgårde i 7 km i sekundet

Se animasjonen av NASAs romværsatellitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvorfor flammer nordlys plutselig opp i forskjellige farger, og hva utløser plutselige og voldsomme romstormer i jordas magnetfelt?

Dette er oppdraget til NASAs nordlyssatellitter THEMIS, som ble skutt opp 17. februar i fjor.

De fem små satellittene har allerede gjort viktige observasjoner og oppdagelser som gir forskerne større forståelse av nordlysfenomenet.

Selv om nordlyset er vakkert å se på fra jorda, kan romstormene som forårsaker det ødelegge satellitter og slå ut radio- og kommunikasjonsutstyr på bakken.

- Det er viktig for oss å forske på romvær og forstå hvordan solstormer virker inn på jordas magnetfelt, sier administrerende direktør Bo Andersen i Norsk Romsenter.

Han forklarer at de fem THEMIS-satellittene beveger seg 5-7 kilometer i sekundet i en elliptisk bane rundt jorden. Det vil si at de har en avlang bane som gjør at den nærmeste går mellom 1200 og 60 000 kilometer fra jorden, mens den lengst unna beveger seg fra 3000 til 180 000 kilometer unna jorden. Sistnevnte avstand er omtrent halvveis til månen.

- Satellittene måler magnetfeltet rundt jorda og antallet partikler fra sola som danner elektriske felt, sier han.

Det er når jordas magnetfelt bombarderes med partikler fra sola at nordlyset oppstår.

- Ved å ha minst fire slike satellitter kan man skille mellom reelle forandringer i rommet, og forandringer i tiden.

Som animasjonen viser, gis satellittene en spinn for å sikre stabilitet og at de «står fast» i rommet. Samtidig må de spinne for at instrumentene skal ha den funksjonaliteten og rekkevidden de trenger.

Antennene, som måler magnetfelt, skyves ut for at ikke satellittens egen kjerne skal gi utslag. Wire-antennene brukes å måle partikler og elektriske felt. Ved å ha en stålkule ytterst, trekkes de ut på grunn av sentrifugalkraften som oppstår under spinningen.

Du kan lese mer om instrumentene her!

- Den europeiske romfartsorganisasjonen har fire tilsvarende satellitter som ble skutt opp i år 2000. De kalles Cluster. Slike satellitter er normalt ment å holde i omlag to år, men Cluster virker fortsatt utmerket, sier Bo Andersen.

Han forteller at de amerikanske allerede har gitt masse data og resultater som også norske forskere nyter godt av.

- Norske forskere både i Bergen, Oslo og ved nordlysobservatoriet på Svalbard bruker mye av dataene og resultatene i sin forskning, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media