Sushi for fiskeprinsen

Enorm interesse for Haakons besøk hos 8-åringene i Tokyo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 55 forventningsfulle skolebarn sto klar med flagg da kronprins Haakon Magnus kom for å delta i heimkunnskapstimen på Akasaka barneskole i Tokyo i dag morges.

På menyen hadde 8-åringene forberedt sushi og fiskesuppe med norsk laks og ørret. Mens barna laget kunstfigurer av laks og ris, lot kronprinsen og næringsminister Børge Brende seg imponere.

Storbesøk

I Japan følges statsbesøket av alle store medier. En kronprins på besøk er ikke bare stort for skolebarna, men også for hærskaren av japanske pressefolk som fulgte heimkunnskapstimen fra et hjørne.

- Det var i allefall 32 medier representert, inkludert alle de fem største TV-kanalene. I Japan er oppmerksomheten rundt de kongelige enorm, forteller informasjonssjef Åshild Nakken fra Eksportutvalget for fisk, som var tilstede under seansen.

Eksportutvalget stod bak kronprinsens skolebesøk, som er en del av profileringsarbeidet for norsk sjømat i Japan.

Barnas dag

Mens prinsen viet all sin oppmerksomhet til barna, sa han ikke et ord til de japanske pressefolkene. Han sa seg meget imponert under prøvesmakingen, noe barna var tydelig stolt over.

STORBESØK: Stolte skolebarn kunne lære bort Japansk kokkekunst til kronprins Haakon Magnus under heimkunnskapstimen på Akasaka barneskole i Tokyo. Foto: Åshild Nakken/Eksportutvalget for fisk
STORBESØK: Stolte skolebarn kunne lære bort Japansk kokkekunst til kronprins Haakon Magnus under heimkunnskapstimen på Akasaka barneskole i Tokyo. Foto: Åshild Nakken/Eksportutvalget for fisk Vis mer

Først senere i dag delte han inntrykk med media.

- Det var morsomt å se den store entusiasmen blant skolebarna, og at de lager mat med norsk laks. Så fint at den passer til tradisjonell japansk mat, sa kronprins Haakon Magnus.

- Jeg må innrømme at jeg selv har blitt glad i å spise sushi, sa han.

Japanere spiser om lag 67 kg fisk og sjømat i året. Til sammenligning spiser nordmenn rundt 22 kg hver. Japan importerer rundt halvparten av all sjømat for å dekke behovet.

- Selv om Japan har et fiskeelskende folk er trenden blant unge at de spiser mindre fisk. WFF jobber derfor aktivt med kunnskapsformidling til både unge og eldre forbrukere og jobber sammen med EFF for å spre informasjon om norsk sjømat. Konsumet av fisk i Japan er sterkt forankret i japansk kultur i tillegg til de helt klare helsegevinstene som følger med, sier fiskeritusending Ola Brattvoll.

I følge Eksportutvalget for fisk er Japan et av Norges viktigste marked for sjømat.

Ukentlig flys fersk laks fra Norge til landet. Norsk laks, ørret og makrell er de mest populære fiskeslagene og mye spises rått i retter som sushi og sashimi. Norges eksport av sjømat til Japan utgjorde 2,7 miliarder kroner i 2004, det er rundt halvparten av Norges totale eksport til landet.

Foto: Åshild Nakken/Eksportutvalget for fisk
Foto: Åshild Nakken/Eksportutvalget for fisk Vis mer
OPPMERKSOMHET: Kronprinsens statsbesøk vekker stor oppmerksomhet i Japan. Alle store medier - inkludert de fem største TV-kanalene, fulgte heimkunnskapstimen i dag.
IMPONERT: Kronprinsen fikk smake på rettene - sushi og fiskesuppe med norsk laks og ørret som hovedingridienser.