SUG ETTER NORSK LAKS: Italienerne har fått smaken på sushi, og særlig norsk laks. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
SUG ETTER NORSK LAKS: Italienerne har fått smaken på sushi, og særlig norsk laks. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.Vis mer

Sushiboom gir sug etter norsk laks

Kjempevekst i pizzalandet.

(Finansavisen): Italiensk økonomi har stoppet opp, men norsk laks en veldig ettertraktet vare i pastaens og pizzaens hjemland, skriver Finansavisen.

Siden 2010 har verdien av norsk direkteeksport av laks til Italia økt med 256 prosent fra 831 millioner kroner til 2,1 milliarder kroner i fjor.

Og trenden fortsetter i år.

- Det er et sug i markedet etter norsk laks. Ved utgangen av september har direkteeksporten fra Norge til Italia økt med 23 prosent. Det er en helt utrolig økning på bakgrunn av den veksten vi allerede har hatt, sier Trym Eidem Gundersen til avisen.

Sushi og paddehatter

Etter ni år som sjef for Salma-lakseprodusenten Salmon Brands sluttet Eidem Gundersen der i mars 2016 for å bli Sjømatrådets representant i Italia.

Sammen med den norske laksens gode rykte er ifølge Finansavisen sushitrenden den store driveren.

- Sushi er blitt trendy og sushirestaurantene har dukket opp som paddehatter, særlig i nordøst. Det er over 625 sushi-utsalg bare i Milano. (…) Laks er den primære fiskeråvaren, og italienerne vil nesten bare ha norsk laks, sier Eidem Gundersen.

Bare i år har han ifølge avisen 10 millioner reklamekroner til disposisjon som brukes på TV.

Marine Harvest er store

Samtidig ser 57-åringen ytterligere vekstpotensial sør i Italia.

- Der tar ting litt lengre tid. Dette er nok grunnet at de i sør er litt mer tradisjonelle, så trender tar litt lengre tid før de får rotfeste, men jeg har absolutt troen på at sushi også vil øke mer og mer i sør, sier Eidem Gundersen.

Han opplyser overfor Finansavisen at blant andre Marine Harvest har egen salgsorganisasjon i Italia, og at selskapet ble virkelig store i landet etter oppkjøpet av Morpol.

- Det selges også mye norsk laks indirekte, for eksempel via røkerier i Polen og Litauen, sier han.

- Norsk laks trygg og sunn

Finansavisen påpeker at tollregler gjør det lønnsomt å bearbeide norsk råvare innenfor EU istedenfor i Norge, og at mye eksport derfor går til europeiske kunder via EU-land som Danmark og Polen.

Eneste bekymring for Eidem Gundersen er ifølge avisen medieoppslag om at laks ikke er sunt.

- Men faktum er at norsk laks er antibiotikafri og produsert etter strenge regler som sørger for at fisken er både trygg og sunn. I tillegg er det best om prisen er forutsigbar. Man ser at italienerne er villige til å bruke penger på mat selv om de har hatt vanskelige år, økonomisk sett, avslutter han.

Andre økonominyheter:
Mange som sparer i denne kontoen bør selge før nyttår
Gjelsten har tjent 400 millioner på seks måneder