Texas

Suspenderer abortlov

Texas' nye abortlov, som siden september har gjort de fleste aborter ulovlig i USAs nest mest folkerike delstat, blir suspendert.

STORE PROTESTER: Den svært omstridte abortloven i Texas er blitt møtt med store demonstrasjoner mange steder i USA. Foto: NTB
STORE PROTESTER: Den svært omstridte abortloven i Texas er blitt møtt med store demonstrasjoner mange steder i USA. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Avgjørelsen, som kommer fra en føderal dommer, er den første smellen i rettsvesenet for lovgivningen, som til nå har overlevd en rekke forsøk på å felle den.

- Denne domstolen kan ikke godkjenne at en så viktig rettighet fratas i en eneste dag til, heter det i kjennelsen fra dommer Robert Pitman.

Selv om loven blir suspendert, er det uklart om og eventuelt hvor fort aborttilbudet vil bli det samme i Texas som før, fordi leger er bekymret for at de kan bli saksøkt uten en mer permanent rettslig avgjørelse.

Det er ventet at avgjørelsen vil ankes til behandling i en domstol som tidligere tillot at loven fikk tre i kraft.

Forbyr abort i praksis

Loven ble signert av delstatens republikanske guvernør Greg Abbott i mai, og trådte i kraft i september.

Den forbyr i praksis aborter etter uke seks, et tidspunkt der mange ikke vet at man er gravid. Det gjøres ikke unntak om graviditeten skyldes voldtekt eller incest.

Abortloven skiller seg også fra andre delstaters forsøk på å skjerpe inn abortlovgivningen ved at den overlater til privatpersoner å gå til sivile søksmål mot alle som enten bidrar og tilrettelegger til, eller får utført, abort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer