Suspendert for voldtekt - fikk lønn av Forsvaret

En suspendert løytnant, som ble dømt for særdeles grov voldtekt, fikk i fire år lønn utbetalt av Luftforsvaret. Forsvarets overkommando nektet Bodø Hovedflystasjon å stanse lønnsutbetalingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere løytnanten fikk utbetalt totalt 1,2 millioner kroner samt en rekke gratis flyreiser. Halvparten av beløpet fikk han da saken verserte for domstolene, skriver VG.

Ifølge Nordlandsposten skal mannen ha fått utbetalt lønn fram til han ble overtalt til å si opp sin stilling i år. Dette til tross for at den endelige dommen mot ham falt i Høyesterett i 1999.

Løytnanten, som var ansatt ved Bodø Hovedflystasjon, overfalt og voldtok i 1997 en kvinne midt på gaten i en annen Nordlands-kommune.

Mannen ble fratatt sikkerhetsklareringen rett etter at saken havnet hos politiet, og etter en konferanse med regjeringsadvokaten ble mannen suspendert med øyeblikkelig virkning.

Bodø Hovedflystasjon forsøkte å stanse mannens lønnsutbetaling da han gjentatte ganger hadde vært innom psykiatrisk sykehus og sikringsanstalt etter at dommen falt. Men flystasjonen ble pålagt av Forsvarets overkommando å fortsette utbetalingene.

Ifølge pressetalsmann Per Høiby i Forsvarets overkommando skal mannen ha vært ansatt på bakgrunn av vilkårene i yrkesbefalsloven, som har et svært strengt oppsigelsesvern.

- Man kan i praksis kun fradømmes stillingen, sier Høiby.

Først tidligere i år lyktes det Forsvarets sentrale ledelse å komme i dialog med mannen, og han gikk da med på å si opp sin stilling.

NTB