- Sutreklubben har mye å lære

Tidligere LO-sjef Yngve Hågensen blir forbannet når folk er mer opptatt av Kjell Inge Røkkes private luksus enn hva han har gjort og gjør for norsk industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

thau@dagbladet.no

Yngve Hågensen ble valgt inn i Aker Kværners første styre etter Røkkes overtakelse av selskapet i november 2001. I mai ble han gjenvalgt for en ny toårsperiode. Nå er han paradoksalt nok vitne til at styrets leder trues av økonomisk sammenbrudd og i verste fall konkurs, mens Aker Kværner med sine 35 000 arbeidsplasser er i ferd med å lykkes i sin snuoperasjon. Men han freser over at Røkke nærmest mobbes for sin livstil og sitt private forbruk.

- Jeg blir kolossalt irritert når folk bare snakker om Røkkes forhold til biler, båter og kvinnfolk og glemmer den jobben han gjør som industrileder, sier Hågensen til Dagbladet.

Klarer seg

Han understreker at han ikke har noen spesiell innsikt i de aktuelle økonomiske problemene til Aker RGI.

- Men jeg har full tillit til at de gjør alt de kan for å redde tusenvis av arbeidsplasser. Jeg føler meg rimelig sikker på at de klarer det også.

- Hvor viktig var det at Røkke klarte å overta Aker Kværner?

- Etter at Kjell Inge Røkke gikk inn i selskapet, har det vært igjennom en gigantisk snuoperasjon både nasjonalt og internasjonalt. I disse dager detter det inn med nye kontrakter som vil sikre arbeidsplasser i mange år framover.

Gir Røkke honnør

Yngve Hågensen er ikke uventet opptatt av hvordan Røkke mottas av de tillitsvalgte på alle sine bedrifter.

- Røkke har vist at han hver eneste dag har et brennende engasjement for å sikre arbeidsplasser. Det får han heldigvis honnør for av de tillitsvalgte, mens den sutreklubben som deler av norsk industri er, har godt av å se en så rakrygget industrileder med tro på norske arbeidsplasser til tross for at nesten alle andre klager over høyt skatte- og avgiftsnivå eller driver med utflagging.

Yngve Hågensen er ikke imponert over regjeringens industripolitikk.

- Myndighetene må sørge for gode rammebetingelser, og da er det ikke nok å være opptatt av kronekursen. Vi må unngå særavgifter som ødelegger mulighetene for å konkurrere med andre land, sier Hågensen.

Rimi-Hagen

Hågensen er ikke imponert over dagens næringsminister Ansgar Gabrielsen:

- Han har mistet verktøykassa si og er også opptatt av å selge seg ut. Vi trenger en industripolitisk strategi for staten som langsiktig eier og rammebetingelser som styrker oss i konkurransen med andre.

- Hva synes du om utspillet til storaksjonær i Orkla, Stein Erik Hagen, som sa om Røkke at han ikke ville sparke folk som lå nede?

- Denne Hagen imponerer meg ikke som industrieier i Norge. Han har sikkert gjort mye bra på sitt område, men han er i dag ingen positiv aktør for norsk industri.

Sitter gjerne på fanget

- Noen vil sikkert hevde at du er i lomma på Røkke siden du sitter i hans styre og aldri uttaler deg kritisk om ham. Hva sier du til en slik påstand?

Hågensen hever stemmen et hakk.

- Jeg skal være kritisk når det er behov for det, man da går det i så fall på den jobben han gjør som industrileder, og ikke hva folk mener om hytta, bilene, båtene og kvinnfolka han omgir seg med. Hvis det er det det dreier seg om, sitter jeg gjerne på fanget hans, jeg. Ok?

<B>FULL TILLIT:</B> Yngve Hågensen understreker at han ikke har noen spesiell innsikt i de aktuelle økonomiske problemene til Aker RGI, men har likevel klokketro på Kjell Inge Røkke. Her treffes de i forbindelse med et styremøte.