Suu Kyi beskylder juntaen for mobbing

Tok seg inn i huset hennes uten lov.

VENTER PÅ DOM: Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi venter på dom. Hun skal være ved dårlig helse etter å ha sittet i husarrest i 14 av de siste 19 årene. Foto: AFP/SCANPIX
VENTER PÅ DOM: Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi venter på dom. Hun skal være ved dårlig helse etter å ha sittet i husarrest i 14 av de siste 19 årene. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den fengslede opposisjonslederen Aung San Suu Kyi beskylder militærjuntaen for mobbing etter at myndighetene tok seg inn i huset hennes uten lov.

Nobelprisvinneren sitter for tiden i fengsel og venter på dom i rettssaken der hun er tiltalt for brudd på reglene for husarresten hun har vært pålagt de siste seks årene.

I forbindelse med rettssaken tok burmesiske tjenestemenn med seg amerikaneren John Yettaw til Suu Kyis bolig for å gjennomføre en rekonstruksjon. Yettaw er den ubudne gjesten som i april svømte 2 kilometer over en innsjø for å besøke Suu Kyi.

Amerikaneren har uttalt at han handlet på oppdrag fra Gud.

Ikke sint på Yettaw

Sammen med tjenestemennene har Yettaw gått gjennom hvordan han tok seg inn i Suu Kyis hus, noe opposisjonslederen reagerer sterkt på.

- Hun har sagt at hun ikke er særlig fornøyd med at de gikk inn i huset hennes. Det var i strid med loven og det grenser til mobbing, mener hun, forteller forsvarer Nyan Win, som også er talsmann for Suu Kyis parti, Den nasjonale liga for demokrati (NLD).

På tross av Yettaws besøk var uønsket, sier Nyan Win at fredsprisvinneren ikke bærer nag til amerikaneren.

- Hun sier at hun ikke er sint på verken Yettaw eller familien hans, understreker advokaten.

- Ikke hevet over loven

64 år gamle Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene og sliter ifølge partifeller med helsen. Kritikere av militærjuntaen i Burma hevder at rettssaken er kommet i stand for å sørge for at Suu Kyi sitter bak lås og slå når det planlagte valget avholdes i 2010.

Militærjuntaen hevder på sin side at prosessen mot Suu Kyi må fortsette, av hensyn til den allmenne rettsfølelsen.

- Om forbrytere ikke straffes, vil det bli anarki. Det er et universelt rettslig prinsipp at ingen er hevet over loven, sier viseforsvarsminister i Burma, generalmajor Aye Mint.

NTB