- Suu Kyi blir løslatt om få dager

Militærjuntaen i Burma vil om få dager løslate demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi fra husarresten hun har sittet i det siste året, ifølge FNs spesialutsending Razali Ismail.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest siden mai i fjor, da hun ble pågrepet i forbindelse med harde sammenstøt mellom tilhengere av hennes parti NLD og regjeringens støttespillere.

- Hun må bli løslatt i løpet av de nærmeste dagene. Alle indikasjoner peker i den retning, sier Razali Ismail til AFP.

Den tidligere malaysiske diplomaten var arkitekten bak de banebrytende samtalene mellom Aung San Suu Kyi og militærjuntaen i Burma, som begynte i oktober 2000. Men samtalene kollapset for ett år siden, noe som også svekket håpet om en nasjonal forsoning i landet.

Aung San Suu Kyis parti Nasjonal liga for demokrati (NLD) vant valget i landet i 1990, men ble aldri tillatt å regjere.

Militærjuntaen tillot tidligere at hovedkontoret til NLD ble gjenåpnet etter ett års stengning, og tidlig lørdag morgen ble en lås og kjetting fjernet fra partilokalene i hovedstaden Rangoon.

Litt senere arrangerte demokratiforkjempere en sjelden demonstrasjon i Rangoons gater. Nærmere 400 personer deltok i marsjen, men ble stanset av opprørspoliti da de forsøkte å ta seg fram til huset hvor Suu Kyi sitter i husarrest.

NTB