Suu Kyi boikottet parlamentsmøte

Misfornøyd med eden som nyvalgte parlamentsmedlemmer må avlegge i Myanmar.

NORGESAKTUELL: Aung San Suu Kyi kommer til Norge til sommeren. Foto: NTB Scanpix
NORGESAKTUELL: Aung San Suu Kyi kommer til Norge til sommeren. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi gjennomførte dermed mandag boikotten hun tidligere har truet med. Det er en protest mot at landets president Thein Sein nektet å etterkomme kravet fra den tidligere fredsprisvinneren og andre medlemmer av opposisjonspartiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) om at ordlyden i eden må endres.

Eden innebærer at parlamentarikerne må sverge på at de vil «beskytte» Myanmars grunnlov, mens de nyvalgte opposisjonspolitikerne mener at det holder med et løfte om å «respektere» grunnloven. Hvis ikke vil det være umulig å endre den, påpeker NLD.

Dagens grunnlov sikrer de militære full kontroll over Nasjonalforsamlingen, og grunnlovsendringer står høyt på NLDs liste over prioriteringer.

Aung San Suu Kyi ble nylig valgt inn i nasjonalforsamlingen i Myanmar, sammen med 42 andre representanter fra NLD.

Samtidig som den tidligere fredsprisvinneren gjennomførte sin protest, vedtok EU å suspenderer alle sine sanksjoner mot Myanmar med ett unntak, nemlig våpenembargoen, som fortsatt opprettholdes.

Vedtaket er en direkte følge av den pågående demokratiprosessen som pågår i Myanmar, og vil bli iverksatt i løpet av uken, opplyses det fra EUs utenriksministermøte i Luxemburg.

(NTB)