- Suu Kyi fengslet etter uvelkomment besøk

Den burmesiske opposisjonslederen stilles for retten, sier partiet hennes.

RETTSSAK MOT OPPOSISJONSLEDER: Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi i Burma må møte i retten etter å ha fått besøk i husarrest. Foto: MYANMAR NEWS AGENCY/AP/SCANPIX
RETTSSAK MOT OPPOSISJONSLEDER: Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi i Burma må møte i retten etter å ha fått besøk i husarrest. Foto: MYANMAR NEWS AGENCY/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den burmesiske opposisjonslederen og Nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi skal møte i retten torsdag etter at en amerikansk mann har tatt seg inn i huset der hun sitter i husarrest. Det sier en talsmann for partiet til Suu Kyi, NLD, til nyhetsbyrået AP.

Talsmannen hevder hun snart skal stilles for retten, men opplysningene er ikke bekreftet av burmesiske myndigheter.

Suu Kyi, hennes datter og hennes hushjelp ble hentet av en bilkolonne eskortert av væpnet politi torsdag morgen lokal tid, bekrefter  AP.

- Vi tror hun vil bli siktet etter en lov om beskyttelse av staten. Myndighetene vil trolig beskylde henne for å bryte restriksjonene som denne loven pålegger. Vi vil motsette oss at hun bryter disse restriksjonene, sier talsmannen til BBC.

Han sier Suu Kyi vil bli holdt fengslet etter at hun er blitt formelt tiltalt.

Amerikaner svømte på besøk
Siktelsen har sammenheng med at en amerikansk mann, John Yettaw, ble arrestert i forrige uke etter å ha sneket seg inn Suu Kyis bolig. Dette besøket anses som et brudd på reglene for Suu Kyis husarrest.

Amerikaneren ble fengslet etter å ha svømt over en innsjø til Suu Kyis bolig og tilbrakt to dager i huset hennes. På tilbakeveien ble han pågrepet av politiet.

- Yettaw er ikke siktet, og burmesiske myndigheter har ikke gitt noe informasjon om de neste skrittene i hans sak, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet til BBC.

Aung San Suu Kyis siste periode i husarrest skal i utgangspunktet være over 27. mai. Hun har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest.

- Dette er regimets utspekulerte plan for å holde Aung San Suu Kyi i mer enn de seks årene som loven tillater, sier US Group for Burma, en Washington-basert gruppe som jobber mot militærdiktaturet i Burma, til AP..


- På bedringens vei

Suu Kyi ble satt i husarrest i 1989 og ble tilbudt frihet om hun ville forlate landet, noe hun avslo. Da militærjuntaen i 1990 gikk med på frie valg vant hennes parti NLD, men juntaen nektet å godkjenne resultatet.

Nobelprisvinneren har i perioder vært fri fra husarrest, men da hun har brutt juntaens forbud mot å møte andre opposisjonelle ledere eller vestlig presse, har hun igjen blitt fengslet og satt i husarrest.
Den siste perioden i husarrest har vart siden 2003, ifølge Reuters.


Den siste tiden har det kommet rapporter om at Suu Kyi er svært syk, og at hovedlegen hennes hadde blitt arrestert. Suu Kyi har også tidligere vært alvorlig syk, som da hun i fjor nektet å ta til seg næring, men på det tidspunktet fikk legene tilgang til den 63 år gamle kvinnen.

Nå er hun imidlertid på bedringens vei, sier Suu Kyis advokat Kyi Win til den Oslo-baserte radio- og TV-stasjonen Democratic Voice of Burma, som er drevet av eksilburmesere. 

- Hun ser bra ut. Hun har et sterkt sinn, sier advokaten. 

UANMELDT BESØK: Amerikaneren John Yettaw tilbrakte flere netter i huset til Aung San Suu Kyi, men besøket var ikke avtalt, sier Suu Kyis advokat. Foto: THAKINWE.COM/EPA/SCANPIX
UANMELDT BESØK: Amerikaneren John Yettaw tilbrakte flere netter i huset til Aung San Suu Kyi, men besøket var ikke avtalt, sier Suu Kyis advokat. Foto: THAKINWE.COM/EPA/SCANPIX Vis mer

Ikke invitert

Han forklarer at amerikanske Yettaw ikke var invitert av Suu Kyi, og at hun derfor ikke har brutt reglene for husarresten, som forbyr besøkende.

- Suu ba ham om å dra tilbake, men det gjorde han ikke. Han sa han var sliten og ville hvile, selv om hun tryglet ham. Etter det tilbrakte han natten i første etasje i huset, sier advokaten til DVB.

- Alle er veldig sinte på denne elendige amerikaneren. Han er grunnen til alle disse problemene, sier advokaten ifølge AP.

SVØMTE: Amerikaneren Yattaw skal ha svømt over denne innsjøen foran huset til Suu Kyi. Foto: AP/SCANPIX
SVØMTE: Amerikaneren Yattaw skal ha svømt over denne innsjøen foran huset til Suu Kyi. Foto: AP/SCANPIX Vis mer