Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Suu Kyi forslår sjåføren som president i Myanmar

Og da blir han trolig valgt.

GAMLE VENNER: Aung San Suu Kyi (til venstre) har foreslått Htin Kyaw (til høyre) som president. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Soe Zeya Tun
GAMLE VENNER: Aung San Suu Kyi (til venstre) har foreslått Htin Kyaw (til høyre) som president. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Soe Zeya Tun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalligaen for demokrati (NLD) lanserer Aung San Suu Kyis nære venn og tidligere sjåfør, Htin Kyaw, som presidentkandidat i Myanmar.

Takket være partiets overveldende flertall i nasjonalforsamlingen, er mannen nærmest garantert jobben som Myanmars president når landet får sin første demokratisk valgte regjering siden kuppet i 1962.

Forslaget ble gjort kjent for underhuset torsdag, fire måneder etter NLDs knusende valgseier. Grunnloven forbyr NLDs enormt populære leder Suu Kyi å selv bli president, fordi hun har vært gift med en utlending og barna hennes er britiske statsborgere.

Suu Kyis plan er dermed å indirekte styre landet via en stedfortreder, men hennes utvalgte har vært en godt bevart hemmelighet fram til torsdagens kunngjøring i parlamentet

Ferskt partimedlem Htin Kyaw meldte seg inn i NLD for bare to måneder siden og er ikke parlamentsmedlem. 69-åringen leder Suu Kyis veldedige organisasjon og har vært hennes nære allierte siden midten av 1990-tallet.

En ny regjering utnevnes av presidenten og skal være på plass i Myanmar 1. april. Det kan ta flere dager før valget av Thin Kyaw bekreftes gjennom en avstemning i nasjonalforsamlingen. Tre kandidater skal nomineres; overhuset og underhuset velger hver sin, mens de militærutnevnte parlamentsmedlemmene nominerer den siste.

Minoritetskandidat Parlamentsmedlemmene stemmer deretter over hvem som skal bli president. De to øvrige kandidatene blir visepresidenter.

I overhuset har NLD foreslått Henry Van Thio som sin kandidat. Han tilhører den etniske gruppen Chin i den urolige delstaten med samme navn på grensa til India og Bangladesh. Partiet vil at han skal bli visepresident og representant for landets etniske minoriteter, opplyser Han Tha Myint i NLDs styre.

Skolekamerat Presidentkandidat Htin Kyaw beskrives som en mild og hyggelig type som nyter stor respekt. Han kjenner Suu Kyi fra skoletiden og studerte økonomi ved Universitetet i Yangon, samt ved Oxford i England. Han har lenge vært en del av Suu Kyis innerste sirkel, har jobbet som universitetslærer og har fra tid til annen stilt opp som fredsprisvinnerens sjåfør.

- Han er høyt respektert, har upåklagelig integritet og er en veldig hyggelig mann, sier den prominente myanmarske historikeren Thant Myint-U på Twitter kort tid etter kunngjøringen.

Militære departementer Mange i Myanmar har siden brakseieren i valget klamret seg til et svinnende håp om at 70 år gamle Suu Kyi kunne ende opp som president likevel. Men flere måneders forhandlinger med den mektige militærjuntaen har ikke båret frukter.

- Dette er et viktig skritt for å oppfylle ønskene og forventningene til NLDs entusiastiske velgere, sier Suu Kyi i en uttalelse torsdag.

NLD skal neste måned ta over for president Thein Seins regjering, med unntak av ministrene for innenriks-, forsvars- og grensekontrolldepartementene. De skal fortsatt utnevnes av militæret.

De militærutnevnte representantene i nasjonalforsamlingen har ennå ikke nominert sin kandidat og var ikke til stede da NLDs presidentkandidater ble presentert torsdag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media