Suu Kyi kjent skyldig

Dømt til 18 måneders husarrest etter at amerikaner svømte over til huset hennes.

OPPOSISJONSLEDER:  Til tross for at hun har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i fengsel, er Aung San Suu Kyi fremdeles leder av opposisjonspartiet National League for Democracy, som vant valget i 1990, uten at militærjuntaen godtok valgresultatet. Foto: AFP PHOTO / FILES / Pornchai KITTIWONGSAKUL
OPPOSISJONSLEDER: Til tross for at hun har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i fengsel, er Aung San Suu Kyi fremdeles leder av opposisjonspartiet National League for Democracy, som vant valget i 1990, uten at militærjuntaen godtok valgresultatet. Foto: AFP PHOTO / FILES / Pornchai KITTIWONGSAKULVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi (64) er dømt til 18 måneders husarrest for brudd på sikkerhetslovene, melder NTB.

Nobelprisvinneren ble arrestert i mai og tiltalt for å ha brutt vilkårene for husarrest etter at amerikaneren John Yettaw tok på seg svømmeføtter og svømte over til huset hvor Suu Kyi ble holdt i husarrest.

Overnattet hos Suu Kiy
Da han kom over til eiendommen hennes, overnattet han i huset til Suu Kyi.

Suu Kyis advokat har forklart at amerikaneren ikke var invitert, og at hun derfor ikke brøt reglene for husarresten, som forbyr besøkende.

- Suu Kyi ba ham om å dra tilbake, men det gjorde han ikke. Han sa han var sliten og ville hvile, selv om hun tryglet ham. Etter det tilbrakte han natten i første etasje i huset, sa advokaten til DVB.

Opposisjonslederen risikerte fem års fengsel for dette. 

Det er ikke bare Suu Kiy som stod tiltalt, Yettaws svømmetur bidro til at både han selv og Suu Kiys hushjelp stod tiltalt for brudd på betingelsene for husarrest. 

Journalister fikk være til stede
Burmesiske myndigheter gav overraskende nok journalister tillatelse til å være til stede i retten når dommen mot opposisjonsleder Aung San Suu Kyi falt, ifølge NTB.

Dagens beslutning om å la journalister slippe inn i rettssalen, kom kun minutter før høringen begynte.

Kun to ganger tidligere i løpet av rettssaken har journalister fått lov å overvære rettsforhandlingene.

Norsk observatør
Norges ambassadør til Thailand, Merete Fjeld Brattested, var til stede som observatør under rettsmøtet tirsdag.

Rettssaken har vært sterkt kritisert, og menneskerettighets-organisasjoner mente at Suu Kyi ikke ville få en rettferdig behandling.

Suu Kyi har sittet i fengsel eller husarrest i 13 av de siste 19 årene.