Suu Kyi til Norge i sommer

Forlater Myanmar for første gang på 24 år. UD bekrefter.

FØRSTE GANG UTENLANDS SIDEN 1988: Aung San Suu Kyi er invitert til Norge. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING
FØRSTE GANG UTENLANDS SIDEN 1988: Aung San Suu Kyi er invitert til Norge. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAINGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bredsprisvinner Aung San Suu Kyi kommer til Norge, bekrefter UD.

Besøket i sommer vil bli første gang hun forlater Myanmar på 24 år.

UD bekrefter — Vi kan bekrefte at utenriksministeren og Aung San Suu Kyi diskuterte besøket til Norge da de snakket sammen på telefonen søndag. Det planlegges ut fra at hun kommer i juni, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Myanmar i slutten av januar. Allerede da sa Suu Kyi til norsk presse at hun ønsket å besøke Norge etter valget i Myanmar 1. april.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er hun blitt invitert av både Norge og Storbritannia. I 1990 ble hun satt i husarrest og har vært holdt som fange av militærjuntaen gjennom mesteparten av de siste 22 årene. Året etter, i 1991, ble hun tildelt Nobels fredspris in absentia, og hun har ennå ikke fått holde sin Nobel-tale.

Til Oxford På turen skal hun besøke den britiske byen Oxford, hvor hun gikk på universitetet på 70-tallet, ifølge Nyan Win, talsperson for Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

— Jeg vet ikke den nøyaktige datoen ennå, sier Win.

Storbritannias statsminister David Cameron var forrige uke på besøk i Myanmar som den første vestlige regjeringssjefen på flere tiår.

Myanmar var tidligere britisk koloni, og britene har fram til nå vært blant de sterkeste kritikerne av juntaregimet i landet. Men etter at militærjuntaen overlot makten til et sivilt styre i fjor, vil Storbritannia nå komme med løfter om å støtte opp om Myanmar så lenge reformprosessen i landet fortsetter, ifølge en britisk regjeringskilde.

Suu Kyis parti vant 43 av de 44 mandatene i nasjonalforsamlingen som var på valg i begynnelsen av april. Seieren ga for første gang opposisjonsleder Suu Kyi en plass i nasjonalforsamlingen.

(NTB-Reuters)