FØRSTE GANG UTENLANDS SIDEN 1988: Aung San Suu Kyi er invitert til Norge. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING
FØRSTE GANG UTENLANDS SIDEN 1988: Aung San Suu Kyi er invitert til Norge. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAINGVis mer

Suu Kyi til Norge i sommer

Forlater Myanmar for første gang på 24 år. UD bekrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bredsprisvinner Aung San Suu Kyi kommer til Norge, bekrefter UD.

Besøket i sommer vil bli første gang hun forlater Myanmar på 24 år.

UD bekrefter — Vi kan bekrefte at utenriksministeren og Aung San Suu Kyi diskuterte besøket til Norge da de snakket sammen på telefonen søndag. Det planlegges ut fra at hun kommer i juni, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Myanmar i slutten av januar. Allerede da sa Suu Kyi til norsk presse at hun ønsket å besøke Norge etter valget i Myanmar 1. april.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er hun blitt invitert av både Norge og Storbritannia. I 1990 ble hun satt i husarrest og har vært holdt som fange av militærjuntaen gjennom mesteparten av de siste 22 årene. Året etter, i 1991, ble hun tildelt Nobels fredspris in absentia, og hun har ennå ikke fått holde sin Nobel-tale.

Til Oxford På turen skal hun besøke den britiske byen Oxford, hvor hun gikk på universitetet på 70-tallet, ifølge Nyan Win, talsperson for Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

— Jeg vet ikke den nøyaktige datoen ennå, sier Win.

Storbritannias statsminister David Cameron var forrige uke på besøk i Myanmar som den første vestlige regjeringssjefen på flere tiår.

Myanmar var tidligere britisk koloni, og britene har fram til nå vært blant de sterkeste kritikerne av juntaregimet i landet. Men etter at militærjuntaen overlot makten til et sivilt styre i fjor, vil Storbritannia nå komme med løfter om å støtte opp om Myanmar så lenge reformprosessen i landet fortsetter, ifølge en britisk regjeringskilde.

Suu Kyis parti vant 43 av de 44 mandatene i nasjonalforsamlingen som var på valg i begynnelsen av april. Seieren ga for første gang opposisjonsleder Suu Kyi en plass i nasjonalforsamlingen.

(NTB-Reuters)