Suu Kyi vil forhandle om sanksjoner

Vil lempe på straffetiltakene mot Burma.

VIL FORHANDLE: Aung San Suu Kyis parti tar til orde for å forhandle om straffetiltakene mot Burma. Foto: AFP PHOTO/Soe Than WIN/Scanpix
VIL FORHANDLE: Aung San Suu Kyis parti tar til orde for å forhandle om straffetiltakene mot Burma. Foto: AFP PHOTO/Soe Than WIN/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti ber om forhandlinger med vestlige land om endring i straffetiltakene mot Burma. Men hensynet til menneskerettighetene må ha forrang, blir det sagt.

I en kunngjøring fra partiet Nasjonalligaen for demokrati NLD tirsdag het det at løslatelse av alle politiske fanger er en absolutt betingelse for en lemping på sanksjonene. Hvis det skjer, kan det åpnes for utenlandske investeringer, het det videre.

- NLD tar til orde for diskusjoner med USA, EU, Canada og Australia med sikte på å bli enige om når, hvordan og under hvilke omstendigheter sanksjonene kan modifiseres. Målet må være å tjene demokratiet, menneskerettighetene og en sunn økonomi, ble det framholdt.

- Brudd på menneskerettighetene og mangel på demokratisk praksis er de viktigste årsakene til at straffetiltakene blir opprettholdt. Den beste måten å bli kvitt disse tiltakene på, er derfor effektive tiltak mot slike forhold, het det i kunngjøringen fra NLD.

NLD vant en brakseier i et valg i Burma i 1990, men landets militærregime har aldri villet godkjenne dette resultatet. Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest i november i fjor, etter å ha sittet innesperret i 15 av de siste 21 årene. (©NTB)