SUVen blir rådyr

De mest forurensende SUVene blir rådyre. Toyata Prius vil gi 15.000 kroner i fradrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I statsbudsjettet for 2009 kommer regjeringen med følgende endringer i engangsavgiften på nye biler:

*Biler som slipper ut mindre enn 120 gram CO2 per kilometer får et fradrag på 500 kroner per gram per kilometer i engangsavgiften.

*En bil som slipper ut omtrent 120 gram per kilometer vil få et fradrag på 15.000 kroner i engangsavgiften. Det gjelder biler som Toyata Prius og Smart-bilen.

*En hybridbil med både bensin og strøm eller batteri vil gi hele 36.000 kroner i fradag.

- Dette er en oppfordring til å kjøpe mer miljøvennlige biler. Jeg er kjempefornøyd med å få til denne omleggingen. Det tar 20 år å legge om den norske bilparken. Hvis vi skal greie å redusere utslippene med 30 til 35 prosent innen 2020 må folk begynne å kjøpe lavutslipps- og miljøvennlige biler, sier SVs finanspolitiske talsmann, Heikki Holmås.

Dyre SUVer

*Biler som slipper ut over 350 gram per kilometer må betale 1000 kroner mer per gram per kilometer.

- De meste forurensende SUVene vil koste hele 100.000 kroner mer i engangsavgift, sier Holmås.

MILJØPROFIL: Heikki Holmås og Inga Marthe Thorkildsen har tidligere profilert seg som elbil-tilhengere.
MILJØPROFIL: Heikki Holmås og Inga Marthe Thorkildsen har tidligere profilert seg som elbil-tilhengere. Vis mer

I fjor innførte den rødgrønne regjeringen fradrag på miljøvennlige biler. I tillegg gjorde den det dyrere å ha biler med store CO-utslipp.

- Vi gjorde det billigere å velge miljøvennlige biler eller mindre forurensende biler. Det førte til at gjennomsnittet per bil gikk ned fra 177 grm CO2 per km til under 160 gram per kilometer. I 2008 har dette stått stille for vi har ikke gjort noen endringer. Det beste vi gjorde emd det at de største og tyngste bilene ble dyrere, eiere fra store forurensende bilene ble dyrere.

- Målet er at vi skal under 120 gram CO2 per km. Det er det som står i klimaforliket, sier SVs finanspolitiske talsmann på Stortinget. Derfor er denne omdreiningen viktig. Dette er noe vi kommer til å fortsette med, sier Heikki Holmås.