Suverent lyntog

SV brukte å regne om kampfly til barnehager. Siden vi nærmer oss full barnehagedekning, regner Hallgeir Langeland i stedet om til lyntog, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvis det norske luftforsvarets oppgave i samarbeid med det amerikanske luftforsvaret er å utslette arabiske landsbyer, bør vi naturligvis velge amerikanske kampfly. Det er det ingen tvil om. Hvis vår primære oppgave er å håndheve norsk og nordisk suverenitet i vårt eget nærområde, bør vi velge svenske fly».

Slik snakker en skikkelig rå retoriker. Ordene er Stein Ørnhøis til Aftenposten. Han er den siste forsvarspolitiker av format i Sosialistisk Venstreparti og har partileder Kristin Halvorsens øre. I hans egne øyne har han også hennes andre øre. Det benekter hun etter at han ble sett, overhørt og omtalt etter en bedre middag på Stattholdergaarden der han overfor representanter for flyet JAS Gripen ikke underdrev sin innflytelse når det gjelder hvilket fly Norge kommer til å velge.

I går åpnet partileder og finansminister Halvorsen for at Norge nok en gang kommer til å velge amerikansk. Riktig gammelt amerikansk. Hun åpner for at begge anbudene som produsentene bak JAS Gripen og det amerikanske Joint Strike Fighter, blir lagt til side. I stedet kan vi oppgradere de F16-flyene som SV for over tretti år siden var helt imot at vi skulle kjøpe. Mens flykjøpet den gangen sneglet seg fram gjennom beslutningsprosessen regnet SV-ere om flyprisen til barnehager og barnehageplasser. Redaksjonen i Orientering var kløppere. Hver gang de ikke hadde et annet oppslag regnet de om ett eller flere F-16 til nyttigere formål.

Det har ikke SVs Hallgeir Langeland glemt. Han er helt imot å kjøpe nye fly. I hvert fall amerikanske fly. Han vil heller bruke 100 milliarder på lyntog. Som kjent er det nå nesten full barnehagedekning i landet slik at Orienterings klassiker har mistet futten.

Legg merke til Ørnhøis formulering om å «håndheve norsk og nordisk suverenitet» med de flyene vi skal sende på vingene. Dette er Ørnhøis prosjekt. Han vil løsne båndene til NATO, men framfor alt til USA, og i stedet samhandle militært både i innkjøp og ellers med Sverige. Og etter hvert Finland. Ørnhøi ser et norsk kjøp av JAS Gripen som en plattform et slikt samarbeid kan bygges på. Gripen er langt vanskeligere å integrere i samhandling med allierte i NATO i utenlandsoppdrag som Ørnhøi kaller å «utslette arabiske landsbyer».

Da Orientering regnet om F-16 til barnehager, var SV så langt fra makt og regjeringskontorer som det var mulig å komme. Nå sitter partiet i korridorene, etter at den samme Ørnhøi sammen med Bjørn Jakobsen som i dag er partiets forsvarspolitiske talsperson, utredet bort partiets fundamentalistiske NATO-motstand. Det var selve forutsetningen for tanken om en rødgrønn koalisjon med Arbeiderpartiet.

Langeland er i dag en avviker i partiet med sitt lyntog i stedet for jagerfly. For alle de andre er dagens mantra «suverenitetshåndhevelse». Jagerfly driver suverenitetshåndhevelse når de innhenter saktegående russiske bombefly som flyr nedover langs vårt langstrakte. Den norske jageren tar bilder av russeren og ellers viser seg fram. Forleden sa Jakobsen til Aftenposten at konstruksjonen til det amerikanske JSF som gjør at flyet er vanskelig å oppdage på radar, ikke er noe Norge etterspør. Våre fly skal være så synlige som overhodet mulig.

Jeg er ganske sikker på at alle militære som har greie på jagerfly, fikk en eller annen reaksjon på den uttalelsen. Noen ble vel ganske alminnelig sjokkert. Andre slo trolig opp latterdøra på vid gap. Atter andre følte at de fikk bekreftet at Bjørn Jakobsen er en grei kar, men forsvar har han ikke greie på.

Flykjøpet (eller Halvorsens satsing på amerikanske veteranfly) skal vedtas om ett år. Nå kommer anbudene den 28. april. De skal fingranskes av fagutvalget som regjeringen har satt ned. De sivile og militære forsvarsekspertene i dette utvalget skal komme med sin faglige anbefaling til regjeringen. I november skal regjeringen treffe sin beslutning som deretter skal behandles i Stortinget.

Der har regjeringen i denne saken et solid flertall, enten SV dissenterer eller ikke. Det er nesten utenkelig at Arbeiderpartiet og forsvarsvennene i Senterpartiet vil velge noe annet enn det flyet fagutvalget anbefaler. Ekspertene kommer til å anbefale det beste flyet. Og sjansene er svært store for at det beste flyet vil være det nyutviklete, JSF, med Stealth-egenskaper og sanntids datateknologi og hva det nå ellers heter.