Suzanne lagde mannekengfamilie for å leve ut den amerikanske drømmen

Tok oppgjør med samfunnsforventninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har fotografen Suzanne Heintz fra Denver blitt møtt med det samme spørsmålet: Hvorfor er du ikke gift?

Drømmeprinsen som barndommen hadde lovet henne dukket nemlig aldri opp, så en dag bestemte Heinz seg for å skru ned forventningene og starte å sette pris på det livet hun tross alt hadde.

Gikk lei medlidenheten
Det ville imidlertid ikke venner, kolleger og familie gå med på. Alle som en oppfordret de henne stadig til å skynde seg med å skape det livet som samfunnet forventet av henne med ekteskap, barn og julekort fra hytta. 

- Jeg var til slutt så lei av alles sørgende blikk mot meg at jeg bestemte meg for å gjøre noe med det, forteller Heintz til Featureshoot.com

Det var ingen ekteskapsløsning Suzanne hadde i tankene. Mens hun så gjennom bildeskjønne julekort en kald desembermåned, kom ideen bak kunstprosjektet Life Once Removed.

- Jeg gikk til innkjøp av to mannekengdukker, en mann og en jente som skulle forestille min familie på tre og begynte å ta stereotypiske bilder av oss som jeg sendte tilbake til de «perfekte» familiene jeg fikk tilsvarende julekort fra. 

Utdatert livsmønster
Gjennom fjorten år har Suzanne nå dratt med seg mannekengfamilien sin til «obligatoriske» reisemål og gjenskapt familiesituasjoner som oppfyller det hun omtaler som den amerikanske drømmen i en glosset og bildeskjønn fortelling. 

Gjennom bildene håper hun folk kan se hvor komisk pretensiøs denne moderne livsplanen vi alle har for oss selv virkelig er. 

I fjorten år har Denver-baserte Suzanne Heintz drasset med seg mannekengfamilien sin rundt om i verden for å gjenskape de «perfekte» familiesituasjoner. Foto: Suzanne Heintz
I fjorten år har Denver-baserte Suzanne Heintz drasset med seg mannekengfamilien sin rundt om i verden for å gjenskape de «perfekte» familiesituasjoner. Foto: Suzanne Heintz Vis mer

- Feminisme møter ofte mye skepsis, jeg fant ut at den beste måten å avvæpne folk i møte med mitt budskap på var gjennom fotografiene. Ved å ironisere de «perfekte» situasjonene vi alle føler vi er nødt til å oppleve, ville jeg få  publikum selv til å  tenke over hvor absurd det hele egentlig er, forteller hun. 

Nå håper Heintz at kunsten kan få folk til å utvide tankemønsteret sitt og slutte å holde fast i utdaterte livsmønstre som vi, i følge henne, blir ulykkelige av å etterstrebe.  
 
- Jeg vil at folk skal begrense forventningene til de rundt dem og seg selv, og omfavne sine liv for hvem det har gjort dem til, med eller uten fru, dr. eller mastertitler innabords, sier Heintz.

Den fjorten år lange prosessen med å samle sammen de perfekte familieøyeblikk har blitt samlet til en dokumentar som du kan se traileren til over. 

Suzanne Heintz vil ta oppgjør med tankegangen om at en må ha både karriere, barn og en ektemann du elsker for å være lykkelig. Foto: Suzanne Heintz
Suzanne Heintz vil ta oppgjør med tankegangen om at en må ha både karriere, barn og en ektemann du elsker for å være lykkelig. Foto: Suzanne Heintz Vis mer