SV: - Det er vi som er Norges beste søppelparti

Kaster seg inn i søppeldebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helgen gikk Frp ut i Dagbladet.no og utropte seg selv til Norges søppelparti. 

Nå slår SV-leder i Tønsberg Lars Egeland tilbake. Utspillet til ordføreren kaller han utrolig frekt.

– Det er SV som har tatt alle de praktiske initiativene til kildesortering. Vi sto bak forslagene til papirinnsamling, glassinnsamling og full kildesortering. Nå har vi forsøkt å få i stand en gruppe som kan se på klimatiltak i kommunen, men dette har Frp blokkert. Det eneste engasjementet Olsen har vist når det gjelder klima er å skryte av Ferrarien sin, sier en forarget Egeland.

Bakgrunnen for debatten er statistikk fra Statistisk sentralbyrå som viser at Frp kanskje ikke er de miljøverstingene rykte vil ha det til at de er.

Frp-kommunene har hatt over 20 prosent vekst i andel husholdningsavfall som er utsortert for gjenvinning, mens de SV-styrte kommunen har hatt en 7, 6 prosent økning.

Over 70 prosent av husholdningsavfallet blir gjenvunnet hos Frp-ordførerne – mens hos SV-ordføreren blir 58 prosent gjenvunnet.

Tall-tull

Lars Egeland mener tallene gir et skjevt inntrykk.

 FRP BEST PÅ SØPPEL?  Ordfører i Tønsberg Per Arne Olsen mener Frp er flinkere til å gjennomføre miljøpolitikk en SV. - Utrolig frekt, svarer SV. Foto: TORBJØRN BERG
FRP BEST PÅ SØPPEL? Ordfører i Tønsberg Per Arne Olsen mener Frp er flinkere til å gjennomføre miljøpolitikk en SV. - Utrolig frekt, svarer SV. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

- Talloperering blir kunstig. Selv om ordføreren er fra et parti så er det ikke nødvendigvis ordføreren som står bak politikken. Når vi fikk gjennom kildesortering så skyldes det at SV, egentlig jeg, maste om søppelhåndtering år etter år. Tilslutt ble høyreordføreren så lei at han gikk med på dette. Når Olsen ble ordfører for Frp i 2003 kom han til dekket bord, sier Egeland.

Han trekker fram at søppelhåndteringen var på topp i 1999.

- Siden dette har søppelhåndteringen sunket. Det er ikke Olsens feil, men han har ikke gjort noe med det heller, sier Egeland.

De små talls statistikk

– Vi er ofre for de små talls statistikk, mener miljøpolitisk talsmann for SV,  Heidi Sørensen.

– Hadde det ikke vært for Berlevåg kommune som bare gjenvinner 11 prosent av avfallet så hadde vi slått Frp, sier hun, men trekker fram at de likevel burde ha vært best.

–  Dette er en konkurranse SV sine ordførere selvfølgelig skulle vunnet. Men nå er det altså en kommune som trekker ned statistikken, sier hun.

Er det flaut å bli slått av Frp på miljø?

– Nei, jeg er glad for alle kommuner som har kildesortering. Naturen bryr seg veldig lite om hvem som står bak politikken. Men dette er en konkurranse som SV sine ordførere selvfølgelig skulle vunnet, sier Sørensen.

SV STÅR BAK: Frp kom til dekket bord, mener SV-leder i Tønsberg Lars Egeland.