REAGERER: Freddy André Øvstegård (SV) mener forholdene for konsulentene i Heimta Fokus er sjokkerende.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: Freddy André Øvstegård (SV) mener forholdene for konsulentene i Heimta Fokus er sjokkerende. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

SV: - En grov berikelse på bekostning av de ansatte

Hadia Tajik (Ap), Freddy André Øvstegård (SV) og Bjørnar Moxnes (R) reagerer sterkt på Dagbladets sak om arbeidsforholdene i Heimta Fokus mandag. Nå vil de ha tiltak mot markedstenkning i private omsorgsfirmaer.

Tirsdag står tre anonyme konsulenter i det private barnevernsfirmaet Heimta Fokus fram i Dagbladet og forteller om fryktkultur, underbemanning og vanskelige arbeidsforhold på jobb. Dagbladet kan også fortelle at ni konsulenter ved ett av botilbudene har varslet om flere kritikkverdige forhold.

REAGERER: Hadia Tajik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REAGERER: Hadia Tajik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Hvis dette stemmer, så er det en grov berikelse på bekostning av de ansatte og fellesskapets penger som skulle gå til beskyttelse av barn, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) til Dagbladet.

Ledelsen i Heimta kjenner seg ikke igjen i kritikken.

- Vi har gjennomgått våre oppdragsavtaler, turnusplan og timelister og det er ikke funnet noen avvik. Det er selvfølgelig ikke drevet systematisk underbemanning, skriver daglig leder Truls Navestad i en epost til Dagbladet.

Han opplyser også at Heimta er i ferd med å konvertere fra konsulenter til ansatte, og har som mål å bli ferdige med dette arbeidet innen 1. januar.

Er med å sette standard

Også Ap-nestleder Hadia Tajik reagerer.

- Her ser vi enda et selskap som bruker de samme metodene som det virker som Aleris har gjort, sier Tajik til Dagbladet.

- Disse to selskapene mottar 38 prosent av pengene norske kommuner bruker på de ti største kommersielle velferdstilbyderne innen privat barnevern. Det vil si at de er så store at de er med på å skape en bransjestandard, fortsetter hun.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener saken viser en rovdrift på ansatte.

REAGERER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REAGERER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Den føyer seg inn i en lang rekke saker som viser at velferdstjenester ikke egner seg for kommersiell drift, sier Moxnes til Dagbladet.

- Vi som samfunn har ikke råd til å stole blindt på disse aktørene lenger. De tar vare på samfunnets mest sårbare. Da må samfunnet stille opp og sikre kvaliteten i disse tjenestene, fortsetter han.

Vil ha tilsyn

Tajik mener det er en klar parallell til det som skjedde i bygg- og anleggsbransjen da tillitsvalgte og ansatte begynte å si fra om grov utnytting og tilstander som nærmet seg sosial dumping.

- Regjeringen var veldig trege til å reagere da. Nå ser vi en fremvekst av tvilsomme avtaler og praksis blant kommersielle aktører innen offentlig velferd. Vi trenger handling før situasjonen rekker å bli like fortvilet i denne sektoren som den har vært i andre sektorer, sier Tajik.

Hun mener at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) nå må komme på banen og sette i gang tilsyn med bransjen.

Øvstegård mener også at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) må svare for seg.

- Dette er kun én av flere alvorlige avsløringer. Jeg vil spørre ministeren om hun vil innrømme at det aldri vil kunne bli god nok kontroll med denne bransjen. Barnevern er ikke et marked som er egnet til profitt, sier Øvstegård.

Vil forby profitt i barnevernet

Øvstegård mener forholdene Heimta-konsulentene hevder å ha jobbet under, er sjokkerende.

- Det viser hvor langt profittjaget har gått når man ber de ansatte å stille opp med for eksempel en TV-benk, men samtidig tar ut millioner i profitt. Disse pengene skulle ha gått til barnas velferd, sier Øvstegård.

Øvstegård og SV-leder Audun Lysbakken har nylig fremmet forslag til Stortinget om å fase ut de kommersielle aktørene i barnevernet, forby profitt og at private skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som i det offentlige.

- De kronene vi setter av til barns omsorg, skal gå til barns omsorg, sier Øvstegård.

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke vurdert om de skal støtte SV-forslaget, men Tajik utelukker det ikke.

- Vi vil ha markedstenkningen ut av velferdstilbudet, sier hun.

Rødt har gått enda lengre, og stilt en rekke forslag til Stortinget, blant annet om å forby kommersielle aktører innen pleie- og omsorgstjenester.

- Det bør være et absolutt minstekrav at kvaliteten sikres, og hvis de bryter arbeidsmiljøloven trengs harde sanksjoner. Ryddige og gode arbeidsforhold er avgjørende for å sikre kvaliteten i velferdstjenestene, sier Moxnes.