SV: - Nå må anstendighet gå foran kynisk alliansebygging med undertrykkende diktatur

Snorre Valen (SV) vil stramme inn Norges våpensalg.

MASSIV BOMBING:  I snart ett år har den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen bombet Jemen, hvor nær 3000 sivile mennesker er blitt drept, blant dem over 600 barn. Norge har solgt militært utstyr og ammunisjon til flere av partene som deltar i krigen. Her leiter jemenitter etter eiendeler, like etter at Saudi-Arabia bombet nabolaget i hovedstaden Sanaa i går. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix
MASSIV BOMBING: I snart ett år har den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen bombet Jemen, hvor nær 3000 sivile mennesker er blitt drept, blant dem over 600 barn. Norge har solgt militært utstyr og ammunisjon til flere av partene som deltar i krigen. Her leiter jemenitter etter eiendeler, like etter at Saudi-Arabia bombet nabolaget i hovedstaden Sanaa i går. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge selger ammunisjon og militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Disse landene er aktive i borgerkrigen i Jemen, og har bidratt med massiv bombing av landet, slik Dagbladet skrev i går. Siden mars i fjor er mer enn 2700 sivile er drept, mer enn 630 barn.

- Nå må anstendighet gå foran kynisk alliansebygging med undertrykkende diktatur. Det er en skandale at Norge selger ammunisjon og militært utstyr til land som er aktive i borgerkrigen i Jemen. Vi må få strengere regler og en åpnere kultur rundt vår våpeneksport, sier Snorre Valen, nestleder i SV.

Ønsker fullt innsyn SV har tidligere foreslått at et parlamentarisk utvalg i Stortinget skal ha fullt innsyn i norsk våpeneksport, og at de kan rådføres i grenseland-saker. Nå får Stortinget én melding i året, der UD redegjør for norsk våpeneksport. Omfanget av salgene til de enkelte land står oppført, men detaljer om hva som faktisk selges er hemmelig.

- Vi i SV ønsker strengere regler for våpeneksport. Vi ønsker også en strengere praktisering i forhold til vårt eksisterende regelverk. Problemet er at vi under skiftende regjeringer stadig praktiserer regelverket for slapt. Vi synes åpenbart at vi ikke skal selge våpen og militært utstyr til land som bryter menneskerettighetene, men så gjør vi det likevel, sier Valen og fortsetter:

- At Frp og Høyre ikke har problemer med å selge krigsutstyr til totalitære, islamistiske diktaturer av den typen som pisker kvinner og halshugger kriminelle, er helt uforståelig for meg, men det er vel pengene som avgjør.

- Dobbeltmoral Valens uttalelser får statssekretær i UD, Tore Hattrem, til å reagere:

- Det grenser til dobbeltmoral av Valen å kritisere denne regjeringen for noe hans eget parti innførte mens de satt i regjering. Det var Stoltenberg II-regjeringen som åpnet for salg av såkalt A-materiell (våpen og ammunisjon) til De forente arabiske emiratene, sier Hattrem i en e-post til Dagbladet.

Han mener «påstander om at norske våpen brukes i krigen i Jemen er direkte feil».

- Vi eksporterer ikke våpen til Saudi-Arabia. Som Valen utmerket godt vet, så ligger et meget strengt regelverk og strenge retningslinjer til grunn når vi vurderer eksport av våpen og annet militært utstyr. Alle søknader vurderes grundig, og gjelder også eksporten til Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene. Det er blant annen klare regler for å hindre at forsvarsmateriell skal kunne brukes til intern undertrykking, sier Hattrem.

I følge UDs stortingsmelding om eksportkontroll solgte Norge i 2014 såkalt b-materiell til Saudi Arabia for 3,7 millioner kroner. Dette var utstyr til militære kjøretøy, samt militært elektronisk utstyr. I tillegg solgte vi kommunikasjonsutstyr til det saudi-arabiske forsvaret for 6,6 millioner kroner.

Må bli strengere
I desember i fjor ba SV regjeringen om å stoppe eksporten av militært materiell til land som bryter menneskerettighetene. De ble nedstemt.

- Våpensalg for 56 millioner kroner til disse landene er veldig mye. Når vi selger militært utstyr til stater som bryter menneskerettigheter eller deltar i krig, er vi med på å legitimere staten og deres voldsmonopol, uavhengig om utstyret er med på å skade sivilbefolkningen eller ikke. Vi må få strengere regelverk. Vi kan ikke selge til land som er i krig, sier Valen.

SV-nestlederen viser til at norske politikere stadig viser til at Norge har et av verdens strengeste regelverk, når det gjelder våpensalg.

- Vi slår oss på brystet og ser at «vi er så flinke», men når vi selger militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene, viser det at systemet ikke fungerer, sier Valen.  

Rødgrønne solgte mer Statssekretær Hattrem viser til at det har vært bred støtte for eksport-regelverket i Stortinget, og at praktiseringen har vært i henhold til regelverket som SV forvaltet da de satt i regjering.

- Valen sine utspill står derfor i skarp kontrast til den politikken hans eget parti førte for kun kort tid siden. Det framstår underlig å kritisere Norge for manglende åpenhet rundt leveranser av militært utstyr, sier Hattrem.

Da SV satt i regjering solgte Norge mer militært utstyr til Saudi-Arabia enn i dag. I 2014 solgte Norge til Saudi for 3,7 millioner kroner - mot 8,7 millioner i 2011.

- Det er gledelig hvis volumet går ned, men vi har ikke et godt nok regelverk når Norge selger militært utstyr til stater som undertrykker, er totalitære eller er i krig. I 2012-13 fikk vi regulert eksportregelverket noe, men det har tydelig ikke gjort noen særlig forskjell. Det er skuffende. Da vi satt i regjering, følte vi oss ganske alene i kampen for å regulere våpensalget. Den norske våpenindustrien er sterk, med en tung lobby, men vi må fortsette kampen, sier Valen.

Han viser til at Høyre, Frp og Arbeiderpartiet står på den ene sida, mens SV, MDG, Venstre og KrF ønsker å stramme inn eksportregelverket ytterligere. 


- Mer åpenhet i USA Valen viser til at amerikanerne har flere debatter og mer åpenhet enn i Norge.

- Vi må få en åpnere kultur rundt vår våpeneksport. Slik det er i dag, har USA en mye mer detaljert og offentlig tilgjengelig informasjon rundt hva de selger av militært utstyr - og til hvilke land. Dermed er det lettere å ha slike debatter i USA enn i Norge. Det må vi endre, sier Valen.

 

VIL STRAMME INN:  SV-nestleder Snorre Valen vil gjøre det vanskeligere for norsk våpenindustri å selge militært utstyr til Saudi-Arabia, Emiratene og andre land som er i krig, og som jevnlig bryter menneskerettighetene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL STRAMME INN: SV-nestleder Snorre Valen vil gjøre det vanskeligere for norsk våpenindustri å selge militært utstyr til Saudi-Arabia, Emiratene og andre land som er i krig, og som jevnlig bryter menneskerettighetene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer