SV: - Nå må anstendighet gå foran kynisk alliansebygging med undertrykkende diktatur

Snorre Valen (SV) vil stramme inn Norges våpensalg.

MASSIV BOMBING:  I snart ett år har den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen bombet Jemen, hvor nær 3000 sivile mennesker er blitt drept, blant dem over 600 barn. Norge har solgt militært utstyr og ammunisjon til flere av partene som deltar i krigen. Her leiter jemenitter etter eiendeler, like etter at Saudi-Arabia bombet nabolaget i hovedstaden Sanaa i går. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix
MASSIV BOMBING: I snart ett år har den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen bombet Jemen, hvor nær 3000 sivile mennesker er blitt drept, blant dem over 600 barn. Norge har solgt militært utstyr og ammunisjon til flere av partene som deltar i krigen. Her leiter jemenitter etter eiendeler, like etter at Saudi-Arabia bombet nabolaget i hovedstaden Sanaa i går. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge selger ammunisjon og militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Disse landene er aktive i borgerkrigen i Jemen, og har bidratt med massiv bombing av landet, slik Dagbladet skrev i går. Siden mars i fjor er mer enn 2700 sivile er drept, mer enn 630 barn.

- Nå må anstendighet gå foran kynisk alliansebygging med undertrykkende diktatur. Det er en skandale at Norge selger ammunisjon og militært utstyr til land som er aktive i borgerkrigen i Jemen. Vi må få strengere regler og en åpnere kultur rundt vår våpeneksport, sier Snorre Valen, nestleder i SV.

Ønsker fullt innsyn SV har tidligere foreslått at et parlamentarisk utvalg i Stortinget skal ha fullt innsyn i norsk våpeneksport, og at de kan rådføres i grenseland-saker. Nå får Stortinget én melding i året, der UD redegjør for norsk våpeneksport. Omfanget av salgene til de enkelte land står oppført, men detaljer om hva som faktisk selges er hemmelig.

- Vi i SV ønsker strengere regler for våpeneksport. Vi ønsker også en strengere praktisering i forhold til vårt eksisterende regelverk. Problemet er at vi under skiftende regjeringer stadig praktiserer regelverket for slapt. Vi synes åpenbart at vi ikke skal selge våpen og militært utstyr til land som bryter menneskerettighetene, men så gjør vi det likevel, sier Valen og fortsetter:- At Frp og Høyre ikke har problemer med å selge krigsutstyr til totalitære, islamistiske diktaturer av den typen som pisker kvinner og halshugger kriminelle, er helt uforståelig for meg, men det er vel pengene som avgjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer