SV: - Oppdrettere i skatteparadis

Torgeir Knag Fylkesnes vil ha slutt på pengegaloppen i oppdrettsnæringen og stille tøffere miljøkrav for å få konsesjon.

FELLESSKAPET: Torgeir Knag Fylkesnes, SVs næringspolitiske talsperson, mener det er rett og rimelig at stat og kommuner får en langt større andel av inntektene fra oppdrettsnæringen fordi havet tilhører fellesskapet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FELLESSKAPET: Torgeir Knag Fylkesnes, SVs næringspolitiske talsperson, mener det er rett og rimelig at stat og kommuner får en langt større andel av inntektene fra oppdrettsnæringen fordi havet tilhører fellesskapet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et forslag til Stortinget går Torgeir Knag Fylkesnes, SVs næringspolitiske talsperson, inn for en total omlegging av systemet for tildeling av oppdrettskonsesjoner.

- Vi foreslår å senke prisen vesentlig på konsesjonene og i stedet stille krav om null lus, null rømming og null ressurser på avveie for å kunne få tillatelse til ny eller økt produksjon. Det innebærer også å stramme inn praksis ved kontroll av oppfyllelse av tillatelser, slik at tillatelser kan trekkes inn dersom miljøkravene brytes, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Han tar til orde for en næringspolitikk på folkets premisser.

- Vårt utgangspunkt er at havet tilhører fellesskapet. Oppdrettsbransjen opererer i dag i et skatteparadis. Det eneste de betaler for er retten til å drive på et areal. Og når de først har betalt, så er det til evig tid. Oppdrettsselskapene er selvsagt villige til å betale masse for den retten, for norsk hav er kaldt med god gjennomstrømming. De naturgitte forholdene er optimale. Derfor er det rett og rimelig at stat og kommuner får en langt større andel av inntektene fra oppdrettsnæringen, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer