<strong>ÅPENHET:</strong> - Slik forskning ønsker vi velkommen. Vi ønsker åpenhet og kunnskap om det som har skjedd, selvsagt under hensyntagen til personvern, de berørtes rettssikkerhet og rikets sikkerhet, sier Jan Bøhler. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ÅPENHET: - Slik forskning ønsker vi velkommen. Vi ønsker åpenhet og kunnskap om det som har skjedd, selvsagt under hensyntagen til personvern, de berørtes rettssikkerhet og rikets sikkerhet, sier Jan Bøhler. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Sv- og Ap-topper vil åpne norske Stasi-arkiv

Vil åpne arkiver med oversikt over nordmenn som jobbet for DDRs hemmelige politi for allmennheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dokumentene som ble produsert av etterretningstjenesten i det tidligere Øst-Tyskland, kom til Norge via CIA etter murens fall. Nå bør de såkalte Rosenholz-filene åpnes for forskning, slik at allmennheten får kunnskap om det som skjedde, sier SVs og Aps justispolitiske talsmenn Akhtar Chaudhry og Jan Bøhler til Aftenposten.

- SV har ingen problemer med at disse dokumentene blir åpnet for forskning. Dette er et avsluttet kapittel i verdenshistorien. Følgelig bør det ikke være noe som tilsier at en slik åpning ville skade rikets sikkerhet, sier Chaudry.

Arkivkortene ligger i dag nedlåst hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Utenlandske forskere har nylig bedt Norge og de andre nordiske land om å overlevere dokumentene til Stasi-arkivet i Berlin. Målet er ikke nødvendigvis å avsløre hvem de norske informantene var, men å vise hvor mange de var, hvordan de ble vervet, hva som drev dem og hva slags informasjon de ga østtyskerne, skriver avisa.

- Slik forskning ønsker vi velkommen. Vi ønsker åpenhet og kunnskap om det som har skjedd, selvsagt under hensyntagen til personvern, de berørtes rettssikkerhet og rikets sikkerhet, sier Jan Bøhler.

Han mener regjeringen nå bør vurdere om kopier av de norske arkivkortene kan overføres til Berlin. Høyres Per-Kristian Foss har allerede bedt den rød-grønne regjeringen starte en slik prosess.

Fremskrittspartiets Hans Frode Kielland Asmyhr mener det ikke lenger er noen grunn til hemmelighold og har sendt skriftlig spørsmål justisminister Knut Storberget for å få vite om han kommer til å bidra til at dokumentene blir utlevert.

(NTB)

<strong>VIL ÅPNE OPP:</strong> Akthar Chaudry (SV) vil gjøre Stasi-arkivene offentlige. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
VIL ÅPNE OPP: Akthar Chaudry (SV) vil gjøre Stasi-arkivene offentlige. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer