Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV- og Ap-velgerne er motstandere av formueskatt

- Folk har forstått det, sier NHO-direktør Bergesen jr.

FORNØYD MED FOLKET: NHO-direktør Finn Bergesen jr. jubler over undersøkelsen Dagens Næringsliv presenterer i dag der et flertall av velgerne - også blant Arbeiderpartiet og SV er imot formuesskatt på arbeidende kapital. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FORNØYD MED FOLKET: NHO-direktør Finn Bergesen jr. jubler over undersøkelsen Dagens Næringsliv presenterer i dag der et flertall av velgerne - også blant Arbeiderpartiet og SV er imot formuesskatt på arbeidende kapital. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Fjerning av formuesskatten  på arbeidende kapital har vært en av Finn Bergesens jrs viktigste kampsaker som NHO-sjef. Nå viser en meningsmåling fra Synovate, utført på vegne av Dagens Næringsliv at han har overbevist folket.

I alle partier unntatt Rødt er det et flertall av velgerne som er motstandere av skatten, skriver DN i dag.

Målingen viser at 52 prosent av befolkningen er motstandere avr formuesskatt på arbeidende kapitel, mens bare 11 prosent støtter dette.

- Dette er den beste avskjedsgaven jeg kunne fått, sier Bergesen, som slutter som direktør om en uke.

- Grunnlaget for arbeidsplasser

Han er svært fornøyd med å ha lykkes å formidle at det er stor forskjell på å ha veldig mye penger i en lommebok og på bankkonto eller det å ha formye i form av produksjonsutstyr.

- Folk flest forstår at det må være feil å skattlegge grunnlaget for arbeidsplassene.

Velgerne er dermed i klar uenighet med de røde partienes programmer. Både SV og Arbeiderpartiet er motstandere av å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og argumenterer med at det er viktigere å prioritere velferdsgoder.

Regjeringspartner Senterpartiet ønsker derimot å fjerne skatten på arbeidende kapital, i likhet med Høyre, Frp og de andre borgerlige partiene. Begrunnelsen er i hovedsak at arbeidende kapital er investering i bedriftene og at det er urimelig at man skal skatte av en formue som i realiteten er driftsmidler. De mener i tillegg at en fjerning vil styrke bedriftene og dermed trygge arbeidsplassene, spesielt i små og mellomstore bedrifter.

Frykter ikke for velferden

Bergersen mener inntektene fra formueskatten er små i den store sammenhengen og at den derfor ikke truer velferdsstaten. Den gir omtrent 12 milliarder i årlige inntekter til stat og kommune, mens det samlede beløpet av skatteinntekter er 111 milliarder kroner.

- I den store sammenhengen er dette veldig lite. Å true med at dette svekker velferdsstaten er tull, sier NHO-direktøren.

På spørsmål om man er for eller mot at det betales generell formuesskatt er det derimot et flertall av motstandere i Rødt, SV, Ap og Sp. Velgerne til KrF, Venstre, Høyre og Frp er motstandere også av en generell skatt på formue.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling