SITERTE BIBELEN: Tirsdag denne uka strekte Audun Lysbakken ut hånda til KrF-leder Knut Arild Hareide. I dag fikk KrF gjennomgå i Lysbakkens åpningstale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SITERTE BIBELEN: Tirsdag denne uka strekte Audun Lysbakken ut hånda til KrF-leder Knut Arild Hareide. I dag fikk KrF gjennomgå i Lysbakkens åpningstale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

SV-Audun lekset opp for KrF med bibelvers

Dager etter han åpnet for regjeringssamarbeid med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga samles et kriserammet SV til landsmøte på Gardermoen. Det skjer dager etter at SV-leder Audun Lysbakken lanserte boka «Frihet sammen» hvor han for første gang åpnet for regjeringssamarbeid med KrF.

I sin åpningstale til partifellene fikk likevel sentrumspartiet gjennomgå for at det denne uka sikret Høyre/Frp-regjeringen flertall for å endre arbeidsmiljøloven.

- Tenk at det var KrF som skulle velsigne jobbing på søndager, inntil tre søndager på rad. Helligdager, nå 75 prosent mindre hellig, sa SV-lederen til latter fra salen. Så fortsatte han:

- Som det heter i bibelen: På seks dager skapte Herren jorden og havet og alt som er i dem, den syvende dagen hvilte han - men bare fordi han han hadde jobbet søndagsvakt de tre foregående helgene. 

Les også: Skjebnevalget

I boka er det andre toner. Her viser Lysbakken til at det ikke ligger an til omkamp om de store slagene hvor partiene har stått på hver sin side - om abort og homofiles rettigheter. Samtidig mener han det er det en kjensgjerning at SV står nærmere KrF enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet i saker som fattigdoms- og flyktningpolitikk.

«Vi har ikke tenkt å drive med frierier til KrF, de har selv valgt en allianse som står milevis unna oss. Men om de skulle ombestemme seg, er min holdning klar: I 2017 mener jeg SV skal snakke med alle som vil snakke med oss», heter det i boka, hvor han også åpner for at partiet, som nå er Stortingets nest siste, kan velge å stå utenfor en ny rødgrønn regjering om det ikke blir større.

Kriserammet parti SV fikk bare 4,1 prosents oppslutning ved forrige valg, og har siden da måtte tåle et vell av enda dystrere meningsmålinger. På Dagbladet og Ipsos MMIs siste måling har partiet 3,7 prosent - godt under sperregrensa på 4 prosent.  Og på en måling VG presenterte i dag faller partiet helt ned til 3,4 prosent. Medlemmene flykter.

Oddny Miljeteig fra Hordaland, som er innstilt som nestleder etter Inge Marte Thorkildsens etterfølger, sier i Bergens Tidende i dag at SV har nådd et nullpunkt - og at omverdenen kanskje ikke forstår hvor dyp krisen er.

I boka «Frihet sammen» som SV-lederen lanserte tirsdag denne uka, pekte SV-lederen på feil SV gjorde i regjering og tok til orde for at partiet ved neste valgkamp måtte prioritere hardere, være tydeligere og sette makt på krava.

I talen lanserte SV-lederen også en testgaranti mot stoppeklokke-politikk i norske skoler:

- Våre lokale lokale folkevalgte vil kjempe mot alle tester og kartlegginger i kommuner som ikke er etterspurt av skolene selv. 

Ut mot «gyldne ghettoer» Han tok også til orde for et mindre rus-moralistisk SV, og pekte på flere forhold ved det norske samfunnet han mener understreket  behov for et parti til venstre for Arbeiderpartiet på Stortinget:

- Forskere peker nå på tendenser til ghettofisering, sa SV-leder Audun Lysbakken i sin åpningstale til partifellene i Clarion-hotellet.

- De rikeste blir stadig mer segregert, i landest fineste strøk, i gyldne ghettoer. Det kan du bo i trygg forvissning om aldri å møte noen som ikke er omtrent som deg selv. Det er det norske klassesamfunnet, fortsatte han.

- Formue går i arv, det gjør også fattigdom. Sosial kapital går i arv, det gjør også sosiale problemer. Oppgaven for alle oss som hater urettferdighet og elsker urettferdighet, er å bryte denne sirkelen, sa SV-lederen.