SV-Audun utfordrer Klima-Jonas

Viljen til å la oljen ligge, er den ekte testen på om Jonas har klimaambisjoner for Ap, mener Audun Lysbakken.

BLIR GJERNE MED PÅ Å VELTE ERNA: Men Audun Lysbakken vil se et Ap som tar et oppgjør med oljeavhengigheten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
BLIR GJERNE MED PÅ Å VELTE ERNA: Men Audun Lysbakken vil se et Ap som tar et oppgjør med oljeavhengigheten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Landsmøtetalen til Jonas var bra. Jeg gleder meg til å være med og gjøre ham til statsminister. Men oljeavhengigheten var elefanten i rommet. Viljen til å gjøre Norge mindre avhengig av olje, er selve testen på om Ap er et miljøparti, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Jonas Gahr Støre gjorde klima til hovedsak i sin første landsmøtetale til Arbeiderpartiet

- Klima kan ikke forstås som én sak. Det er en ramme rundt alle saker, sa Støre, og snakket om ladestasjoner for elbiler, plusshus, Utsira-kabler og sykkelstier.

- For enkelt - Oppløftende, mener Lysbakken, men:

- Det er dessverre for lett å være for plusshus og elbil. Det er det å bremse oljeutvinningen som er det tøffe valget. Det var det ikke spor av i talen. Vi håper at Ap skifter side fra den grå alliansen med Høyre og Frp, som gjennom mange år har stemt for høyest mulig tempo, til den grønne alliansen med SV, sentrumspartiene og Miljøpartiet De Grønne. Det vil avgjøre norsk politikk, sier SV-lederen.

Ifølge FNs klimapanel inneholder de påviste reservene av olje, kull og gass i verden minst fem ganger mer CO2 enn det klimaet tåler hvis oppvarmingen skal begrenses til to grader. SV vil ikke stenge oljekranene, men sette ned et utvalg som regner ut hvor mye Norge må la ligge.

- Vi trenger et faglig grunnlag før Stortinget deler ut flere konsesjoner. Vi må finne ut hvor stor del av som er Norges ansvar å holde igjen, og ikke bare peke på andre land. Så bør vi begynne med å verne de sårbare områdene. Vi bør heller ikke tjene penger på fossil energi i utlandet, derfor bør vi trekke oljefondet ut av kull, olje og gass og Statoil ut av tjæresand i Canada, mener Audun Lysbakken.

I dag kommer han med fem oljeutfordringer til Jonas Gahr Støre.

- En unik mulighet til å parkere Høyre i miljøpolitikken, mener SV-lederen.

- Vi er industrivennlige Ap og Høyre er opptatt av å bevare norske arbeidsplasser i oljesektoren. SV er mer opptatt av andre typer arbeidsplasser.

- Det trenger ikke være en motsetning mellom industri og miljø. Hvis vi ikke setter bremsene på i oljen, begynner ikke utviklingen mot et grønnere samfunn. Da vil vi se industridød om 10 — 20 år. Jonas må se at bredden av arbeidslivet ser mulighetene i lavutslippssamfunnet. Vår tilnærming er mest industrivennlig, mener Lysbakken.

I helgas partimåling i Dagbladet havner SV igjen under sperregrensa med et resultat på 3,1. Miljøpartiet De Grønne er over. På Ap-landsmøtet fridde Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre til KrF, Venstre og MDG. De nevnte ikke de rødgrønne kameratene SV og Sp.

- Vi er ikke skuffet over det. I klimapolitikken er vi og sentrumspartiene i stor grad enige. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være mulig å samle miljøpartiene om denne saken, sier Audun Lysbakken.

Jonas Gahr Støre hadde ikke anledning til å svare på utfordringen i helgen, men varsler at han vil svare.

FEM UTFORDRINGER TIL JONAS:

• Sette ned et utvalg som skal vurdere oljetempoet og hvor mye olje Norge må la bli liggende i lys av FNs klimarapport.

• Si nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen, Senja, iskanten og Møreblokkene.

• Få Statoil ut av tjæresand og oljevirksomhet i strid med togradersmålet.

• Pensjonsfondet ut av all fossil energi.

• Planlegge ny oljevirksomhet med ren kraft, som havvindmøller eller landkraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer