SV-Audun utfordrer Klima-Jonas

Viljen til å la oljen ligge, er den ekte testen på om Jonas har klimaambisjoner for Ap, mener Audun Lysbakken.

BLIR GJERNE MED PÅ Å VELTE ERNA: Men Audun Lysbakken vil se et Ap som tar et oppgjør med oljeavhengigheten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
BLIR GJERNE MED PÅ Å VELTE ERNA: Men Audun Lysbakken vil se et Ap som tar et oppgjør med oljeavhengigheten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Landsmøtetalen til Jonas var bra. Jeg gleder meg til å være med og gjøre ham til statsminister. Men oljeavhengigheten var elefanten i rommet. Viljen til å gjøre Norge mindre avhengig av olje, er selve testen på om Ap er et miljøparti, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Jonas Gahr Støre gjorde klima til hovedsak i sin første landsmøtetale til Arbeiderpartiet

- Klima kan ikke forstås som én sak. Det er en ramme rundt alle saker, sa Støre, og snakket om ladestasjoner for elbiler, plusshus, Utsira-kabler og sykkelstier.

- For enkelt - Oppløftende, mener Lysbakken, men:

- Det er dessverre for lett å være for plusshus og elbil. Det er det å bremse oljeutvinningen som er det tøffe valget. Det var det ikke spor av i talen. Vi håper at Ap skifter side fra den grå alliansen med Høyre og Frp, som gjennom mange år har stemt for høyest mulig tempo, til den grønne alliansen med SV, sentrumspartiene og Miljøpartiet De Grønne. Det vil avgjøre norsk politikk, sier SV-lederen.

Ifølge FNs klimapanel inneholder de påviste reservene av olje, kull og gass i verden minst fem ganger mer CO2 enn det klimaet tåler hvis oppvarmingen skal begrenses til to grader. SV vil ikke stenge oljekranene, men sette ned et utvalg som regner ut hvor mye Norge må la ligge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer