Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterke Trump-reaksjoner hos norske partitopper

SV ber Brende kalle USA-ambassadøren inn på teppet

- Norge må protestere direkte, ikke bare gjennom media, sier Audun Lysbakken.

KRITISKE: Audun Lysbakken kaller Donald Trumps asylpolitikk iskald og farlig og mener Norge må protestere direkte. Også Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Strøre er kritiske. Her fra partilederdebatt under Arendalsuka i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen 
KRITISKE: Audun Lysbakken kaller Donald Trumps asylpolitikk iskald og farlig og mener Norge må protestere direkte. Også Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Strøre er kritiske. Her fra partilederdebatt under Arendalsuka i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De norske partilederne reagerer kraftig på president Donald Trumps beslutning om innreiseforbud for flyktninger og innbyggere fra sju muslimske land.

REAGERER: Også partilederne fra borgerlig side reagerer på asylpolitikken til Donald Trump. Bare Frp-leder Siv Jensen har vært utilgjengelig for kommentar i dag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REAGERER: Også partilederne fra borgerlig side reagerer på asylpolitikken til Donald Trump. Bare Frp-leder Siv Jensen har vært utilgjengelig for kommentar i dag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Iskald politikk

- Det Trump-regjeringen har gjort de siste dagene viser at den er ytterliggående og farlig og fører en iskald politikk. I en sånn situasjon kan ikke Norge liste seg rundt på filttøfler og late som om alt er som før, det er en tid for å ta stilling, og det gjelder også Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Den store frykten

Han har sendt brev til utenriksminister Børge Brende og bedt ham redegjøre for Stortinget hva som er regjeringens strategi.

- Vi ber Brende kalle ambassadøren til USA inn på teppet. Norge må protestere direkte, ikke bare gjennom media. Min store frykt er at de andre partiene nå er så opptatt av ikke å utfordre vår allierte at vi er helt stille eller bare dilter etter andre land. Det synes jeg har preget regjeringen og jeg synes også Arbeiderpartiet er påfallende forsiktig, sier Audun Lysbakken.

Dempe konflikter

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, mener at Trumps beslutning er uklok.

- Det er forståelig at mange frykter terror, men dette tiltaket er verken målrettet eller konstruktivt. Det er svært viktig at politikere med makt bidrar til å dempe konfliktene mellom folk, ikke bygge dem opp. Denne beslutningen er mest av alt egnet til å bygge opp konflikter, sier Trygve Slagsvold Vedum.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Presse USA

Venstre-leder Trine Skei Grande tar også sterk avstand fra Trumps innreiseforbud.

- Det er viktig at norske myndigheter bruker anledningen til å presse USA. Et så stort land kan ikke overlate til andre å løse flyktningeutfordringen. Det skremmende med begrunnelsen til Trump er at han øker konfliktnivået mellom land og mellom religioner i ei tid da statsledere burde ha minket det. Jeg er glad for at søsterpartiet mitt, som styrer i Canada, viser til at mangfold er styrke. Utenforskap bidrar til at ekstremisme gror fram, og er det noe som skaper utenforskap, så er det en slik tankegang som Trump står for, sier Trine Skei Grande.

Signalisere forventning

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Dagbladet at det er viktig at USA gjør sitt og bidrar til å avhjelpe verdens flyktningesituasjon.

- Norge bør først og fremst signalisere en forventning om at USA fortsetter med det, ikke at vi står klar til å ta over dersom de svikter. Når det er sagt så mener KrF at vi har et selvstendig ansvar for stadig å vurdere hvor mye vi kan bidra med for å ta i mot mennesker med behov for beskyttelse, sier Hareide.

Han understreker videre at KrF var en pådriver for bred politisk enighet om kvoteflyktninger og at Norge skulle ta i mot 8000 kvoteflyktninger fra Syria.

- Avtalen skulle vurderes på nytt mot slutten av perioden. I forbindelse med budsjettet uttalte KrF at det bør skje i forbindelse med vårens revidert budsjett. Dette må vurderes ut fra behovet, som vi vet er stort, og Norges kapasitet – ikke minst ute i kommunene, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre viser til New York Times, som opplyser at ingen terrorhandlinger i USA er utført av borgere fra de sju landene som nå har fått innreiseforbud. På sin Facebookside skriver Støre:

GALT: Den britiske utenriksministeren Boris Johnson kaller USAs innreiseforbud for splittende og galt under en tale i parlamentet. Video: AP Vis mer

«Et innreiseforbud rettet mot flyktninger og mennesker fra «muslimske land» kan skape flere konflikter, økte spenninger og skaper mer mistillit. Det er tvilsomme virkemidler i kampen mot terror.»

Jonas Gahr Støre avslutter:

«Alle land gjør rett i å kontrollere mennesker som er på flukt ved landets grenser. Men et generelt nei til alle flyktninger bryter med de verdier som bør ligge til grunn for en human og konsekvent flyktningpolitikk. Vi trenger mer og bedre internasjonalt samarbeid og fordeling av ansvar».

Skjære over én kam

Statsminister Erna Solberg uttrykker også bekymring for president Donald Trumps beslutning. I går skrev hun følgende til Dagbladet:

«Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam. Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt. Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA».

Fra Frp får Dagbladet opplyst at partileder Siv Jensen ikke er tilgjengelig for kommentar om Donald Trumps innreiseforbud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling