Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV ber om storrengjøring av medlemslistene til alle norske trossamfunn

- Juks må få konsekvenser.

VIL HA RELIGIØS RYDDESJAU: SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener dagens trossamfunnslov er altfor enkelt å misbruke. - Juks med medlemstall kan gi store økonomiske fordeler for trossamfunnene. Derfor må juks få konsekvenser, sier han til Dagbladet. Foto: Åsmund Holien Moe / SV
VIL HA RELIGIØS RYDDESJAU: SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener dagens trossamfunnslov er altfor enkelt å misbruke. - Juks med medlemstall kan gi store økonomiske fordeler for trossamfunnene. Derfor må juks få konsekvenser, sier han til Dagbladet. Foto: Åsmund Holien Moe / SV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i et stortingsforslag fra Torgeir Knag Fylkesnes den religiøse ryddesjauen blir presentert. Partiet vil blant annet ha Stortinget med seg på å:
 
• Pålegge alle trossamfunn som mottar statsstøtte, en gjennomgang av egne medlemsregistre der samtlige medlemmer må bekrefte om de fortsatt ønsker å være medlem eller ikke.   

• Innføre  krav om årlig medlemskontingent slik at medlemmer av trossamfunn jevnlig må bekrefte de fortsatt ønsker å være medlem, slik andre organisasjoner som mottar statsstøtte må.

• Innføre mulighet til å ilegge sanksjoner mot trossamfunn som jukser med medlemstall, etter mal fra ordningen for frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner.

- Juks må få konsekvenser Den katolske kirken i Norge er allerede i gang med noe som ligner første del av SVs bestilling: I kirka foregår nå et intenst oppryddingsarbeid der man per brev og telefon forsøker å komme i kontakt med alle som kirka har lagt til medlemslista siden 2010 - for å finne ut om de faktisk ønsker å stå oppført som medlem av trossamfunnet.

Dette skjer etter at Dagbladet gjennom flere artikler har omtalt hvordan kirka har medlemsregistrert innvandrere fra tradisjonelt katolske land - uten å spørre dem først.

Kirka har sendt ut 79 000 brev er sendt ut, og 6000 personer er allerede slettet fra medlemslista.

I SV-forslaget legges det heller ikke skjul på at det er avsløringene om Den katolske kirken i Norge som er foranledningen for det drastiske forslaget:

«Eksemplene fra Den katolske kirke i Norge den senere tiden er alvorlig. At mennesker med navn som lyder katolske er meldt inn uten eget samtykke, eller at mennesker som tidligere er døpt katolsk i et annet land bare meldes inn uten egen viten og vilje, er grove inngrep i religionsfriheten til den enkelte. Slik praksis hører ikke hjemme i et demokratisk samfunn», heter det der.

- Hullete regelverk Knag Fylkesnes, som representerer Troms på Stortinget og er SVs livs- og trossynspolitiske talsmann, mener dagens regelverk er altfor enkelt å misbruke.

- Juks med medlemstall kan gi store økonomiske fordeler for trossamfunnene. Derfor må juks få konsekvenser, sier han.

AVVISER STRAFFBARE LOVBRUDD: - Vår hensikt har aldri vært å registrere noen som ikke har vært katolikker. Vi har ikke mottatt støtte basert på høyere medlemstall enn de reelle. Jeg kan derfor ikke se at vi har overtrådt noen straffebestemmelser i lovverket, sier biskop Bernt Eidsvig til Dagbladet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
AVVISER STRAFFBARE LOVBRUDD: - Vår hensikt har aldri vært å registrere noen som ikke har vært katolikker. Vi har ikke mottatt støtte basert på høyere medlemstall enn de reelle. Jeg kan derfor ikke se at vi har overtrådt noen straffebestemmelser i lovverket, sier biskop Bernt Eidsvig til Dagbladet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Han mener alle - også trossamfunnene - har alt å tjene på et klarere regelverk.

- Når regelverket er så uklart og hullete som det er i dag, åpner det for spekulasjoner som også rammer trossamfunn med reint mel i posen. Det er på høy tid at vi får på plass et regelverk som både sikrer trossamfunnenes legitimitet og samtidig sørger for at vi ikke utbetaler masse offentlige penger på grunnlag av medlemmer som aldri skulle ha vært medlemmer, sier Fylkesnes, som selv har måtte melde seg ut av Den norske kirke i flere omganger.

I forslaget viser han til at statsstøtten til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er underlagt et regime stiller seg langt mindre lagelig til for juks, blant annet fordi alle medlemmer må bekrefte sitt medlemskap jevnlig.  Videre vises det til at barne- og ungdomsorganisasjonene kan miste hele, eller deler, av sin statsstøtte for to år dersom det avdekkes alvorlig juks.

- Det er ingen grunn til at trossamfunn ikke skal kunne få sterke økonomiske sanksjoner dersom det begås grovt juks, sier Fylkesnes.

- Anser det du det som realistisk at du får stortingsflertallet med deg på dette?

- Jeg er spent. Jeg håper det finnes et flertall på Stortinget som i det minste ser problemet og som har tenkt å ta tak i det. Noe annet vil være feigt.

Nei til barne-medlemskap SV er i tillegg skeptisk til at barn i dag automatisk meldes inn i trossamfunn etter foreldrenes tilhørighet. Denne ordningen uttrykker «et syn på barn som står i motsetning til selvbestemmelse og at barn regnes som frie individer», ifølge partiet.

Partiet går derfor inn for å skrape den såkalte tilhørighetsordningen som automatikken bunner i, samt at statsstøtte til trossamfunn bare skal beregnes ut fra medlemmer over 15 år. Det sistnevnte å fjerne trossamfunnenes økonomiske motiv for å få innmeldt barn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!