SV ber statsråden ta grep: - Vi skal ha likhet for loven, kjønn skal ikke slå inn

Petter Eide (SV) stiller spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) etter Dagbladets undersøkelse av 1118 promilledommer.

STILLER SPØRSMÅL: SVs justispolitiker Petter Eide.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
STILLER SPØRSMÅL: SVs justispolitiker Petter Eide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet Magasinet har avdekket at menn straffes strengere enn kvinner i promillesaker. Flere eksperter mener funnene antakelig også gjelder for andre rettsområder.

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) mener funnene er så alvorlige at han har stilt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) et skriftlig spørsmål om hva han vil gjøre for å unngå at menn og kvinner systematisk dømmes ulikt.

- Stortinget kan selvsagt ikke blande seg i hva domstolene gjør eller eller konkrete domsavsigelser, og jeg mener ikke å kritisere justisministeren. Men det er et alvorlig samfunnsproblem som er avdekket, og da er det Stortingets rolle å sørge for at justisdepartementet jobber videre med dette, sier Eide til Dagbladet.

- Det er et alvorlig samfunnsproblem som er avdekket, og det må få en respons. Hvis vi skal opprettholde et høyt nivå på rettsstaten vår, må vi gripe fatt i problemstillinger som dette. Vi skal ha likhet for loven, kjønn skal ikke slå inn.

Kursing

- Hva kan gjøres politisk med dette?

- Hvis jeg var justisminister, ville jeg umiddelbart satt i gang et arbeid for å vite mer. Gjelder det andre sakstyper? Er det bare kjønn som slår ut, eller kan det være andre variabler også, for eksempel for minoritetsgrupper? Jo mer vi vet, bedre tiltak kan settes inn. Og mye handler om å flytte dette fra det ubevisste til det bevisste. Jeg tror ingen dommere bevisst dømmer menn strengere og kvinner mildere, men det trengs bevisstgjøring, sier Eide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer