SV ber Venstre stanse omstridt NAV-forslag - får nei

Venstre sørger for flertall til regjeringen.

FÅR NEI: SV-leder Audun Lysbakken s forsøk på å få Venstre til å stanse regjeringens NAV-forslag faller på steingrunn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR NEI: SV-leder Audun Lysbakken s forsøk på å få Venstre til å stanse regjeringens NAV-forslag faller på steingrunn. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken forsøker å forhindre at regjeringen banker gjennom arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) omstridte NAV-forslag som en forskriftsendring. Derfor ber han Venstre-leder Trine Skei Grande stanse det han omtaler som regjeringens forsøk på å parkere Stortinget.    
             
- Trine sitter på nøkkelen. Krever Venstre at regjeringen sender saken til Stortinget, må den det. Jeg håper selvsagt at Venstre snur i selve saken og bruker sin vippeposisjon til å hindre at disse forslagene bli innført. Men i det aller minste håper jeg at de kan sørge for at dette får en verdig behandling. Dette handler om de som er aller de aller mest vanskeligstilte i arbeidslivet, de som sitter helt nederst ved bordet, sier Lysbakken til Dagbladet.
      
KrF krever stortingsbehandling Som Dagbladet omtalte i forrige uke, avdekket høringsrunden massiv motstand mot forslaget, som innebærer å anbudsutsette attføringstiltak for Nav-brukere som skal tilbake til arbeidsmarkedet. Regjeringens forslag vil imidlertid uansett kunne gjennomføres ved en forskriftsendring - og trenger derfor ikke stortingsbehandling, slik lovendringer krever. Flere stortingspolitikere gjør likevel sitt for å få et ord med i laget. Også regjeringens samarbeidsparti KrF har gitt uttrykk for skepsis. 

- KrF forventer at regjeringen tar til etterretning alle de høringssvarene som kommer inn. Det må være en selvfølge når forslaget møter så massiv kritikk, at statsråden ikke endrer dette i en forskrift, men at han sender en stortingsmelding til Stortinget for å få en grundig drøftelse av feltet. Det er sjeldent at høringsrunder som gir så entydige svar, og KrF vil ikke godta hvis regjeringen overkjører et så tydelig signal. Motstanden mot dette forslaget er jo faktisk også ganske sterk fra instanser som ikke avviser anbud på feltet, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Lysbakken forstår heller ikke hvorfor ikke Erikssons NAV-forslag blir kjørt nå, og ikke i den varslede stortingsmeldingen til høsten.
Han viser til at flere borgerlig-styrte kommuner og Attføringsbedriftene i NHO i har gått imot forslaget - noe han mener bør tenne varsellamper hos Venstre.

- De må ta et ideologisk valg om hvor markedsstyrte de vil være: Vil de virkelig legge seg til Høyre for NHO? spør Lysbakken, som står hardnakket på at Frp's anbudsiver vil medføre at penger tiltenkt NAV-brukere vil gå til profitt for kommersielle selskaper.
      Venstre sørger for flertall Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, svarer for Venstre. Han minner om at det er ikke er NHO sentralt som har gått imot forslaget, men underbruket Attføringsbedriftene i NHO.

- De forsvarer privilegiene til sine medlemsbedrifter. Det er selvsagt helt greit, men ikke et argument i seg selv, sier han til Dagbladet.

Han forteller at forslaget er grundig behandlet i Venstres stortingsgruppe, og at de kommer til å støtte regjeringens forslag - derfor er det heller ikke aktuelt å kreve stortingsbehandling av saken.
 
Han avviser videre at forslaget vil ramme de svakeste i arbeidslivet, slik også arbeidsministeren har gjort tidligere. Han understreker at også i dag blir flere NAV-tiltak satt på ut anbud - forslaget innebærer bare å sette flere tiltak ut på anbud.  

- Vårt utgangspunkt er at anbud er et nyttig verktøy for å oppnå best mulig resultat for brukerne. Bakgrunnen er jo at vi dessverre har veldig dårlige resultater i attføringsbransjen. Det er altfor få som kommer tilbake til jobb, og det er behov for å gjøre noe. Vi vil slippe til flere, som Pøbelprosjektet, sier Rotevatn, som minner om at SVs Karin Andersen har levert et stortingsforslag om å stanse NAV-forslagene.  

- Det forslaget kommer til å falle, siden vi er imot. Men SV får sin stortingsbehandling, sier han.

SØRGER FOR FLERTALL: Sveinung Rotevatn i Venstre forteller at partiet vil sørge for flertall for regjeringens NAV-forslag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SØRGER FOR FLERTALL: Sveinung Rotevatn i Venstre forteller at partiet vil sørge for flertall for regjeringens NAV-forslag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer