UAKSEPTABEL: Karin Andersen (SV), leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, mener at argumentasjonen til hennes nestleder i komiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er uakseptabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UAKSEPTABEL: Karin Andersen (SV), leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, mener at argumentasjonen til hennes nestleder i komiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er uakseptabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

STATSBUDSJETTET 2019

SV beskylder Frp for uvitenhet eller tåkelegging

- Nei, her er det Karin Andersen som roter, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Den politiske krangelen om hvordan statsbudsjettet slår ut for noen av landets mest sårbare fortsetter. Karin Andersen (SV), leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, går kraftig i rette med sin nestleder Kari Kjønaas Kjos (Frp).

- Enten vet Kari Kjønaas Kjos ikke at det statlige tilskuddet bare går til kommuner som har ekstra store utgifter til navngitte personer, eller så prøver hun å tåkelegge saken. Begge deler er uakseptabelt, sier Karin Andersen.

Kari Kjønaas Kjos (Frp), nestleder i kommunalkomiteen på Stortinget, hevdet i Dagbladet at kommunene har liten grunn til å klage over statsbudsjettet. Tidligere i uka fortalte Hamar-ordfører Einar Busterud at kommunen hans må ut med 20 millioner kroner ekstra i 2019 for 73 særlig ressurskrevende innbyggere.

KS-leder Gunn Marit Helgesen meldte om stor fortvilelse ute i kommunene.

Berit Therese Larsen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) opplyste at mange er urolige over framtida hvis forslaget til statsbudsjett vedtas.

- Vi er bekymret for at det blir dårlige tjenester og større uforutsigbarhet for brukerne dersom Stortinget ikke endrer regjeringens forslag til statsbudsjett, uttalte Britt Therese Larsen.

NESTLEDER: Kari Kjønaas Kjos (Frp), nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
NESTLEDER: Kari Kjønaas Kjos (Frp), nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Kari Kjønaas Kjos hevdet at potten fra staten til kommunene til særlig ressurskrevende tjenester har økt voldsomt.

- Vi må slutte å si at dette går ut over brukerne. Tjenesten opprettholdes, det er bare egenandelen til kommunen som økes noe, uttalte Kjos til Dagbladet.

Mage til å påstå

Karin Andersen i SV er dundrende uenig.

- Å kutte i denne ordningen rammer kun kommuner med innbyggere som trenger hjelp døgnet rundt for å leve. Regjeringen har kuttet over én milliard de siste fem åra rett på tilskudd til de aller mest hjelpetrengende, men har likevel mage til å påstå at det ikke går ut over noen. Selvsagt gjør det det.

- Det går ut over disse menneskene, og det går ut over eldre og funksjonshemmede som ikke er livstruende syke, men som ikke får hjelp fordi kommunen må betale mer av regninga til de mest hjelpetrengende selv, sier Karin Andersen.

Slutt å skremme

Kari Kjønaas Kjos (Frp), nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen mener hennes komiteleder tar feil.

- Her er det Karin Andersen som roter. Selvfølgelig går tilskuddet til navngitte personer. Innslagspunktet går ikke ned om de kutter i tjenesten. Ergo får ikke disse brukerne noen endring i tjenesten. Dette er grunnen til at jeg sier at de må slutte å komme med skremsler overfor sårbare personer, sier Kjos.

Tenke nytt

- Så mener nok Karin at om kommunen får noe høyere utgifter til disse via egenandelen, så må de kutte tjenesten til andre brukere, sier Kari Kjønaas Kjos.

- Her er kanskje den største forskjellen på venstresiden og Frp. Hver gang venstresiden mener de mangler litt penger, så skal de kutte innen pleie og omsorg. For Frp er det en ny mulighet til å tenke nytt.

- Kutte i sløsing, kutte i mindre viktige områder, offentlig-privat samarbeid og jobbe smartere. Frp prioriterer pleie og omsorg aller høyest, så for oss ville det ikke blitt slike kutt som SV påstår, sier Frp-representanten.

Kari Kjønaas Kjos minner om at partiet hennes vil ha statlig finansiering av pleie og omsorg.

- Derfor har vi fått til en prøveordning i noen kommuner. De merker ikke noe til den økte egenandelen. Men dette er SV og resten av venstresiden i mot. Dette tilskuddet er ikke kuttet med 1 mrd. Det har tvert i mot økt med 3,5 mrd. siden 2013, sier Kjos.

Uten faglig begrunnelse

Hamar-ordfører Einar Busterud etterlyser ærlighet i debatten om finansiering av støtte til særlig ressurskrevende innbyggere.

- Poenget i saken er dette: Det er en vekst i antall brukere som faller inn under ordningen for ressurskrevende tjenester. Samtidig reduseres den statlige finansieringsandelen. Av rene finanspolitiske hensyn, det finnes ikke fnugg av faglig begrunnelse. Det er en ærlig sak.

- Men man bør også være ærlig på at det betyr innstramming i kommunebudsjettene og en reduksjon av tilbudet til disse sårbare brukerne. Vanskeligere er det ikke, sier Einar Busterud.