MOBBER KRISTIN?: Frp anklager Kristin Halvorsen og SV for å bidra til jødemobbing. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOBBER KRISTIN?: Frp anklager Kristin Halvorsen og SV for å bidra til jødemobbing. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

SV bidrar til jøde-mobbing

Det hevder Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) nedsetter en arbeidsgruppe mot rasisme i skolen.
Samtidig beskyldes partiet hennes for å bidra til mobbing av jødiske barn.

Stigmatiserer Israel

Det var i den muntlige spørretimen i Stortinget i dag at Fremskrittspartiets Solveig Horne påsto at SVs «navlebeskuende kritikk og stigmatisering av Israel», bidrar til å fremme Israel-hat og dermed også økt antisemittisme i Norge.

- Regjeringen har ikke løftet en finger for å bekjempe rasehatet, hevdet hun i sitt spørsmål til barne-, likestillings- og integrasjonsminister Audun Lysbakken (SV).

Statsråden advarte på det sterkeste mot å blande kritikk av staten Israel sammen med mobbing av jødiske barn i Norge.

- Det er et signal om at jødiske barn i Norge er ansvarlig for det staten Israel gjør. Det blir helt feil om vi ikke kan ha en åpen debatt om Israels politikk, repliserte Lysbakken.

Arbeidsgruppe

NRK har i flere reportasjer satt spørsmålet om jødehets blant skoleelever på dagsordenen. Kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen hadde onsdag samtaler med representanter fra Det Mosaiske Trossamfunn om saken.

- Jeg har snakket med mange lærere som syns det er vanskelig å takle de problemene som dukker opp med mobbing, rasisme og antisemittisme i norske skoler. Derfor inviterer vi representanter fra skole, politi og ulike trossamfunn til å ta del i arbeidsgruppen. Vi må få til et holdningsskapende arbeid, sier Halvorsen.

Forstander Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfund er positiv til at det opprettes en arbeidsgruppe.

- Jeg tror at det kan komme noe konkret ut av det. Vi har fått dette opp på et nasjonalt nivå, og da er sjansene bedre til å lykkes, sier hun til NTB.

Sender har ved flere anledninger knyttet antisemittiske holdninger opp mot muslimske miljøer. Det samme antydes også i NRKs reportasjer. Kristin Halvorsen trekker ikke samme konklusjon.

- Det er ikke et muslimsk problem, men et norsk problem, fastslår hun.

Ber om handlingsplan

Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen påpekte i Stortinget onsdag at KrF allerede for ett år siden ba regjeringen lage en handlingsplan mot antisemittisme, der bedre overvåking, bedre undervisning og økt kunnskap om holocaust burde være viktige elementer. Han beklaget at det ikke er blitt laget noen slik plan.

- Mener statsråden at det ikke er behov for en slik handlingsplan, spurte han.

- Problemet med rasistisk mobbing er større enn vi liker å tro. Vi ser gjerne på tiltak som kan bidra til å få bukt med dette, svarte Lysbakken.

Mobbingen av jødiske barn blir i stor grad utført av muslimske medelever. Det er også skrevet at lærere ikke tør gripe inn fordi de er redde for represalier.

- Er muslimer en vernet gruppe som er spesielt beskyttet i Norge og som det ikke kan gripes inn mot, spurte Venstres Abid Q. Raja.

Lysbakken avviste at dette på noen som helst måte er tilfelle.

- Alle må utfordres på noen fellesverdier som alle må tilpasse seg til uten unntak, slo han fast. (NTB).