Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV bryter forhandlinger om skattereform

- Avstanden er for stor.

BRYTER: SV-nestleder Snorre Valen forlot i dag forhandlingsbordet om ny skattereform. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BRYTER: SV-nestleder Snorre Valen forlot i dag forhandlingsbordet om ny skattereform. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er for stor avstand mellom forhandlingsgruppa og SVs standpunkter, så derfor har vi valgt å trekke oss fra forhandlingene, sier SVs Snorre Valen til Dagbladet.

På vei ut av møtet i finanskomiteen forteller han at det er fordelingsprofilen som er det største problemet.

- Vi kom med våre siste innspill for et par uker siden, men det har vi ikke fått noe respons på. Dette er i realiteten ikke en reform, fordi den ikke er omfattende nok, sier Valen og trekker fram ulikhetskrisen, bekjempelse av skatteflukt og skatteparadiser og stabilisering av boligmarkedet som sentrale smertepunkter.

De øvrige partiene fortsetter forhandlingene, som er kraftig forsinket i henhold til den opprinnelige tidsplanen.

- Vi hadde håpet på en bred enighet men når SV opplever at det er for stort sprik, så er det foreståelig at de trekker seg, og det må vi ha respekt for, sier saksordfører Siri A. Meling (H) til Dagbladet.

Hun bekrefter at det fortsatt er flere punkter igjen som må diskuteres med de resterende partiene, og sier det ikke er en garanti for at de kommer til et bredt forlik.

- Dersom vi ikke kommer i mål med en bred enighet, så får vi forholde oss til det, sier Meling.

Mye støy Forhandlingene om et skatteforlik har pågått i flere måneder, og begynner nå og nærme seg slutten. Men forhandlingene har vært alt annet enn enkle.

I februar forsøkte Høyre og Frp å presentere en delvis skisse til et forlik.

Kjernen i skissen gikk på skattefritak av såkalt arbeidende kapital, altså kapital knyttet til sysselsetting og arbeidsplasser, men skissen skapte sterke reaksjoner fordi den var generell og kortfattet.

Det endelige skatteforliket, vil sammen med forhandlingene om et grønt skatteskifte få konsekvenser for både din privatøkonomi, arbeidsmarkedet, sysselsetting og i hvilken grad næringslivet vil klare å omstille seg til mer bærekraftig industri og næring.

Opptatt av fordeling Blant de særlig krevende punktene i skatteforliket er nivået på kutt i selskapsskatten og formueskatten, samt innretningen på skattereformen. Altså hvem som skal sitte igjen med regninga - eller fordelingsprofilen som det også kalles.

Både Ap og SV har reagert på fordelingsprofilen til skissen til arbeidende kapital som regjeringspartiene har lagt opp til.

Også økonomieksperter har hevdet at det er mannen i gata som må ta regninga for skattelettene til Høyre og Frp, noe regjeringspartene hardnakket har avvist.

NHO har på sin side ropt varsko fordi de mener arbeidet går for sakte.

Regjeringens tilnærming er å kutte selskapsskatten og inntektsskatten fra 27 til 25 prosent i 2016, med sikte på en videre reduksjon til 22 prosent i 2018, mens Ap vil stoppe på 23 prosent.

I januar understreket Marianne Marthinsen overfor Dagbladet at Ap kom til å jobbe hardt for å sikre en god nok fordelingsprofil i skattereformen.

- Det vil vise seg hvor krevende det blir å komme til enighet, men vi har vært helt tydelige på at vi ikke er villige til å svekke fordelingsprofilen, sa Marthinsen til Dagbladet.

Saken oppdateres.

Hele Norges coronakart