Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV bryter med det rødgrønne samarbeidet

SV går ikke til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet ved stortingsvalget neste år.

HARDT UT:  I en tale til SVs Landsstyremøte fredag gikk SV-leder Audun Lysbakken knallhardt ut mot både Ap, KrF og Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HARDT UT: I en tale til SVs Landsstyremøte fredag gikk SV-leder Audun Lysbakken knallhardt ut mot både Ap, KrF og Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, er beskjeden fra SV-leder Audun Lysbakken i talen til partiets landsstyre fredag.

- I tre valg på rad har vi gått til valg på å sitte i regjering med to bestemte partier. SV har vært garantisten for en rødgrønn regjering. I det kommende valget skal vi gå til valg på noen soleklare politiske krav, og la regjeringsforpliktelsene komme i andre rekke, lyder beskjeden fra SV-lederen.

Dette er et kraftig signal fra Lysbakken, samtidig er det ikke et aktivt rødgrønt samarbeid i dag. Lysbakken gjør det også klart at SV på ingen måte skifter side:

- Vi garanterer for velgerne at vi uansett vil kaste dagens regjering. Stemmer du SV, stemmer du på en ny regjering, sier han.

Han sier at politikk er viktigere enn posisjoner og at flere samarbeidsformer med en ny regjering kan være aktuelt. De kan gå inn i en ny regjering, de kan ha et formelt samarbeid og de kan være i opposisjon.

Sliter med oppslutning Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke veldig trist for at de to nå går hvert til sitt.

- SV får kjøre sine prosesser. De har over tid hatt en utfordring med oppslutning. De tar sine valg og vi tar våre, sier han til Dagbladet.

Han viser til at de to partiene har stått langt fra hverandre i en del viktige saker den siste tida.

- De har blant annet tatt valg i innvandringspolitikken som vi ikke er enige i. De ville ikke være med på det breie forliket og ønsket ikke å styrke grensekontrollen, sier Vedum.

Han vil ikke svare på om SVs brudd åpner opp for nye konstellasjoner som vil gjøre det lettere for en sentrum-venstre blokk å vinne regjeringsmakt i 2017. Krf har vært avvisende til å gå inn i et samarbeid der SV inngår.

- Det er uansett svært lite sansynlig at dagens regjering blir sittende etter 2017. Folk over hele landet reagerer på den stordriften og sentraliseringen som de står for. Vi er åpne for å snakke med alle som vil være med på å kaste Høyre og Frp, sier Vedum.

Knut Arild Hareide mener SV med dette stiller seg på utsiden av norsk politikk, mens Trine Skei Grande mener den siste rest av Kristin Halvorsens prosjekt er borte.

- Kristin Halvorsen ønsket at SV skulle være et parti som søkte makt og innflytelse. Nå blir SV et rent protestparti som stiller seg på utsiden i norsk politikk. Det er leit, egentlig, sier Grande til NTB.

Håper å få Ap på gli I talen gikk Audun Lysbakken knallhardt ut mot både Ap, KrF og Venstre.

Han mener Ap nå må finne tilbake til den politikken han kjenner igjen fra tidligere regjeringssamarbeid, og snu den «forvirrende» linja han nå mener Ap har lagt seg på:

- Jeg tror det er mulig å få Arbeiderpartiet på gli i denne saken. Det er så mange i arbeiderbevegelsen som synes det har gått for langt. Og jeg er sikker på at det er mange i Venstre og Krf som egentlig tenker at nok er nok, sa Lysbakken i talen.

Lysbakken har lenge kjempet mot regjeringens asylinnstramminger, og 19. januar sørget han for at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte møte i Stortinget for å svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

- Grunnen til at jeg mener dette haster, er at det er så mye uklarheter om hvem som risikerer å bli sendt tilbake til Russland. FNs kritikk av norske myndigheter, sammen med kritikken fra advokater og menneskerettighetsorganisasjoner, er så sterk at jeg er dypt bekymret for at vi ikke har kontroll på hva som kan skje menneskene som sendes ut, sa Lysbakken til Dagbladet da.

- Sorry, Trine Lysbakken sa i fredagens tale til landsstyret at KrF og Venstre har gått på et «totalt nederlag» i sitt samarbeid med regjeringen.

- De har endt opp med å stemme for Frps politikk, etter å ha brukt årevis på å fortelle oss alle at det ville bli motsatt, sa Lysbakken, og la til:

- Sorry, Trine og Knut Arild, forsøket på å oppnå en grønnere miljøpolitikk, mer rettferdig fordelingspolitikk og mer solidarisk flyktningpolitikk ved å gi makten til Frp kan nå oppsummeres. Det er en spektakulær fiasko.

Han mener at grensen nå er nådd, og ber KrF og Venstre ta konsekvensene av det:

- På et eller annet tidspunkt må Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide komme til erkjennelsen: Nå holder det. Nå kan vi ikke lenger gi vår velsignelse til at Frp styrer landet.

- Venstre og KrF kan når som helst sørge for at Siv Jensen og Sylvi Listhaug må forlate regjeringskontorene.  Jeg er helt sikker på at jeg har mange liberale og kristne velgere med meg når jeg nå spør: Hvorfor i all verden gjør dere det ikke? Det er nok nå. Dere har makt til å ta fra dem makten. Gjør det.

(Saken oppdateres).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!