Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-SV burde gjort som oss

Kjell Magne Bondevik skuffet over gasskompromisset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Magne Bondeviks første regjering gikk av i 2000 på grunn av strid om gasskraft. Han mener SV burde tatt samme konsekvens og trukket seg ut av regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet istedenfor gasskraft-kompromisset på Mongstad.

- Jeg er overrasket og skuffet over at SV svikter så grovt i en miljøsak. Dette er helt i strid med hva partiet har sagt om rensing fra første dag, sier Bondevik til Dagsavisen.

Overrasket over Sp

Han er også overrasket over at Kristelig Folkepartis og Bondeviks tidligere regjeringspartner Senterpartiet nå har byttet side i gasskraft-saken.

Bondevik, som er på vei til Eritrea som FN-utsending, har ikke uttalt seg om innenrikspolitikk siden han gikk av som statsminister i fjor høst.

- Jeg gjør et unntak i denne saken fordi jeg alltid har tatt miljø på alvor og fordi jeg er oppriktig overrasket, sier den forrige statsministeren.

Nær brudd

I følge Dagsavisen var det heller ingen selvfølge at det skulle bli noen gasskraftavtale i går. Flere medlemmer av landsstyret skal ha anbefalt at SV heller gikk ut av regjeringen eller være med på gårsdagens avtale. Men partileder og finansminister Kristin Halvorsen vant fram og fikk et ekstraordinært i stortingsruppa til å anbefale forslaget.

 9. MARS 2000:  Kjell Magne Bondevik i Stortingets vandrehall rett etter at han hadde stilt kabinettspørsmål på grunn av uenighet om gasskraftutbygging. Bondevik 1 falt. Foto: Scanpix.
9. MARS 2000: Kjell Magne Bondevik i Stortingets vandrehall rett etter at han hadde stilt kabinettspørsmål på grunn av uenighet om gasskraftutbygging. Bondevik 1 falt. Foto: Scanpix. Vis mer

Argumentet som vippet i favør av gasskraft uten rensing fra dag en, var konsekvensene av å bryte ut. Da ville Arbeiderpartiet bygd gasskraft med støtte fra ikkesosialistisk side. Da kunne det blitt gasskraftverk uten at Statoil hadde måttet forplikte seg til å rense i det hele tatt, og miljøkonsekvensen blitt enda dårligere, ifølge Dagsavisens kilder i SVs stortingsgruppe.