I SKYGGEN AV JENS: Faretruende meningsmålinger skremmer Kristin Halvorsens egne ordførere. Nå stiller SVs ordfører i Namsskogen det spørsmålet mange SVere ikke tør stille; om ikke SV bør ut av regjering og tilbake i opposisjon på Stortinget. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
I SKYGGEN AV JENS: Faretruende meningsmålinger skremmer Kristin Halvorsens egne ordførere. Nå stiller SVs ordfører i Namsskogen det spørsmålet mange SVere ikke tør stille; om ikke SV bør ut av regjering og tilbake i opposisjon på Stortinget. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

«SV drukner i kjølvannet av Ap»

SV-ordfører Kari Ystgård i Namsskogan fortviler, og stiller spørsmål om partiet ikke må ta «en runde i opposisjonen igjen for å få opp gløden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs ordfører i Namsskogan, Kari Ystgård, fortviler over den dramatiske nedgangen på meningsmålingene. Ystgård er av sjelden sort. I alt er det bare fem SV-ordførere i landet.

Når Dagbladet spør hva som er årsaken til at det går så dårlig for SV, svarer Ystgård følgende:

- Jeg tror SV drukner i kjølvannet av Ap. Jeg tror nok det, ja. Det har ikke kommet godt nok fram i regjeringa hva SV får til. Det har heller ikke kommet godt nok fram at SV har styrket Aps sosialistiske profil, mens vi har svekket vår egen.

Nå mener Ystgård det er grunn til å stille spørsmål ved om SV bør gå ut av regjeringen.

- Kanskje man skulle hatt en runde i opposisjon igjen, for å få opp den gamle gløden? sier Ystgård til Dagbladet

BØR UT? SV's ordfører i Namsskogan, Kari Ystgård, mener «SV drukner i kjølvannet av Ap» og stiller spørsmål om SV ikke bør gå ut av regjeringen. Foto: SV
BØR UT? SV's ordfører i Namsskogan, Kari Ystgård, mener «SV drukner i kjølvannet av Ap» og stiller spørsmål om SV ikke bør gå ut av regjeringen. Foto: SV Vis mer

- Libya og Afghanistan falt mange tradisjonelle SVere tungt for brystet. Vi får se når valget kommer. Vi har greid å snu dårlige meningsmålinger før, legger hun til.

34 prosent Namsskogan er en spesiell kommune. SV's ordføreren kom til makta i 2007 med hele 34 prosent i oppslutning. Stolt kan Ystgård vise til at alle innbyggerne og bedriftene i kommunen har fått eget «superbredbånd».

- Ja, vi har bedre bredbånd enn i Paris, vi. Det har vi, sier hun stolt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun er langt fra sikker på at hun har løsningen på SVs problemer.

- Vi hadde ikke fått den ene millionen til rovdyrsenter og rovdyrskolen om vi ikke hadde hatt SV i regjering. Så det er vanskelig å si, sier hun.

Ordførerne fortviler Ystgård er langt fra alene om å være fortvilet SVer en knapp uke før valget. SV's ordfører i Vinje, Arne Vinje, mener som Ystgård at det rødgrønne regjeringsprosjektet har kostet for SV.

- Det er en slags gravitasjonslov i politikken at det store partiet i en koalisjon får oppslutning på bekostning av de mindre, sier han.

DRUKNER? SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DRUKNER? SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- SV har gjort Ap mer spiselig for velgerne som er i grenseland mellom de to partiene, sier Christian Hintze Holm, SV's ordfører i Nesodden.

Også ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, er enig med sine SV-kolleger:

- Vi har oppnådd mye. Ikke minst har vi trukket Arbeiderpartiet mot venstre. Men det gjør samtidig at det kan bli utydelig hva vi faktisk bidrar med, sier han.

- Alvorlig situasjon Dagbladet har snakket med en rekke sentrale SVere. Mange tegner det samme bildet av partiets problem: Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg.

Nestleder og SV-statsråd Audun Lysbakken er smertelig klar over utfordringen:

- De som vil støtte opp om det rødgrønne prosjektet, synes det er naturlig å slutte opp om det største partiet, sier Lysbakken.

- Det er en alvorlig situasjon for partiet. Men vi kan ikke legge ansvaret på noen andre enn oss selv. Vi må mobilisere alt hva remmer og tøy kan holde. Hvis SV blir så svekket, vil det bli færre rødgrønne flertall rundt om i landet, legger han til.