VINNER OG TAPER: Dagbladet har igjennom «Kommunebørsen» målt og veid kommuner i åtte ulike tema, for å finne frem til Norges beste kommune. I samme kåring har vi sett på hvilke parti som styrer best. SV kommer best ut, mens Frp havner på bunn av lista. Foto: Jacques Hvistendahl
VINNER OG TAPER: Dagbladet har igjennom «Kommunebørsen» målt og veid kommuner i åtte ulike tema, for å finne frem til Norges beste kommune. I samme kåring har vi sett på hvilke parti som styrer best. SV kommer best ut, mens Frp havner på bunn av lista. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

SV er best - Frp er verst

Kristin Halvorsens parti styrer landets beste kommuner. Frp er dårligst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets rangering av de ulike partiene i «Kommunebørsen» viser at to partier utmerker seg: SV og Sp får begge en firer på terningen, men ni plasser skiller dem.

Mens Sp-styrte kommuner i snitt havner på 168.plass, ligger de fem SV-kommunene i snitt på 157.plass.

- Dette viser jo bare hva SV kan få til når vi har stor innflytelse, mener partileder Kristin Halvorsen.

Hun er ikke overrasket over at SV-kommunene ifølge Dagbladets oversikt er best å bo i.

HVA GJØR PARTIENE I KOMMUNENE?: Dagbladet har igjennom hele sommeren målt og veid kommuner innenfor ulike kategorier - det samme har vi gjort med partiene. Hvordan scorer de på ulike tema i kommunen. Faksimile: Dagbladet
HVA GJØR PARTIENE I KOMMUNENE?: Dagbladet har igjennom hele sommeren målt og veid kommuner innenfor ulike kategorier - det samme har vi gjort med partiene. Hvordan scorer de på ulike tema i kommunen. Faksimile: Dagbladet Vis mer

- Vi er en garantist for gode oppvekstkommuner. SV-erne som velges inn i kommunestyrene, har et særlig sterkt engasjement for kvaliteten i barnehager, tidlig innsats i skoler, forebygging av frafall i videregående skoler, et barnevern på stell og gode fritidstilbud til barn og unge, sier SV-lederen.

Frp er taperen Mens Høyre, Krf og Venstre havner midt på treet med en treer på terningen, scorer Arbeiderpartiet og Frp desidert dårligst.

Frp ligger i gjennomsnitt på 261.plass i hovedkåringen, 31 plasser bak den andre taperen: Arbeiderpartiet på 230.plass.

Ifølge kåringen har Frp-kommuner i snitt dårligst økonomisk kontroll.

Partiet scorer også dårlig på skole, barnehagetilbud og ungdomspolitikk. Frp gjør det derimot bedre enn andre partier på eldreomsorg og arbeidsliv.

DÅRLIGST:  Ordfører i Hobøl kommune Håvard Jensen vil ikke kommentere Dagbladets sak. Frp styrer kommunene dårligst, og Hobøl er den Frp kommunen som kommer verst ut. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
DÅRLIGST: Ordfører i Hobøl kommune Håvard Jensen vil ikke kommentere Dagbladets sak. Frp styrer kommunene dårligst, og Hobøl er den Frp kommunen som kommer verst ut. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Eldreomsorg er den saken det er viktigst for Frp å få gjort noe med, men vi må bare erkjenne at alt ikke kan løses på én gang. Noen av kommunene Frp har fått ansvar for, har vært i en særdeles vanskelig økonomisk situasjon. Det er ingen unnskyldning, men en forklaring på at det er vanskelig å snu alle problemer i løpet av fire år - også for Frp, sier partileder Siv Jensen.

Verst ut av Frp-kommunene kommer Hobøl i Østfold på en 385.plass.

Ordfører Håvard Jensen, som har sittet med ordførerkjedet siden 2007, ønsker ikke å kommentere kommunens plassering på Kommunebørsen.

- Dagbladet overlever uten min kommentar, sier han.

Parti ikke avgjørende Kraftkommunen Vinje i Telemark gjør det aller best av SV-kommunene og havner på en fjerde plass i oversikten.

BEST: SV er best, Vinje er SVs beste kommune, og blant topp ti i landet. Ordfører Arne Vinje mener det ikke er tilfeldig: kommunen har satsa på barnefamilier, ungdom og helse - kjente satsningsområder for SV. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
BEST: SV er best, Vinje er SVs beste kommune, og blant topp ti i landet. Ordfører Arne Vinje mener det ikke er tilfeldig: kommunen har satsa på barnefamilier, ungdom og helse - kjente satsningsområder for SV. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Det kan sikkert reises innvendinger mot metodebruken av Kostra-tall. Men når Dagbladet går så bredt ut, vil det være hold i den lista likevel. Det er ikke tilfeldig at vi kommer så godt ut når det gjelder ungdom, helse og barnefamilier, det er kjent at disse områdene er viktige satsingsområder for SV, sier Arne Vinje, som deler navn med fjellbygda han har styrt i åtte år.

Men partipolitikk spiller neppe en avgjørende rolle i små kommuner som Vinje, mener ordføreren.

- Det er tverrpolitisk enighet om mye av satsningen som har skjedd her og rikspolitiske stridsspørsmål er ikke så sentrale. Det er for eksempel liten grad av diskusjon om privat engasjement, ettersom det private ikke er interessert i tjenesteyting på et sted som Vinje. Kommunen må gjøre det meste av jobben, og det er opp til politikerne å finne gode modeller, sier han.

Spiser av budsjettet Valgforsker Anders Todal Jenssen tror det er begrenset hvor stor reell innflytelse partiene har på politikken som føres i kommunene.

- Selv om vi må tro at politikk spiller en rolle, og at de politiske partiene driver politikken i en bestemt retning, finnes det forskning som tyder på at det er små forskjeller mellom rødt og blått når det gjelder økonomiske prioriteringer. Det skyldes at kommunene har mange lovpålagte oppgaver og lønninger til kommunalt ansatte, som spiser av budsjettet. Dermed blir det lite rom for sterke politiske markeringer, sier han.

Flere faktorer er med på å forklare hvor godt eller dårlig kommunene gjør det, påpeker forskningsdirektør Jan Erik Askildsen ved Rokkansenteret.

- Har du mye penger i kommunekassa, vil du også bruke mer på tjenester til innbyggerne og ha lavere egenandeler enn kommuner som har mindre penger, uavhengig av partitilhørighet, sier han. Kompromisser Høye utgifter til helse- og sosialtjenester eller eldreomsorg sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten på tjenestene, mener han.

- Strukturelle forhold kan tilsi at det er større etterspørsel etter tjenester rettet mot for eksempel eldre. Det er ikke alltid godt å si hvordan partipolitikk virker inn, sier Askildsen.

Partikonstellasjoner spiller også inn på pengebruken i kommunene.

- Mange kommuner styres av ett parti som sliter med å inngå kompromisser med andre partier. Når det må inngås kompromisser, blir ikke alltid partilinjene fulgt. Det kan bidra til å forklare hvordan et parti som Frp kan gå inn for bompenger i enkelte vestlandskommuner, sier Askildsen.