MELDER SEG UT I PROTEST: SVs Trine Fissum (35) melder seg ut av partiet i protest mot landstyrets ja til tidlig ultralyd. Fissum var også med i troppen som representerer Norge i Paralympics i rullestol-curling. Foto: www.nfif.no / Norges funksjonshemmedes Idrettsforbund
MELDER SEG UT I PROTEST: SVs Trine Fissum (35) melder seg ut av partiet i protest mot landstyrets ja til tidlig ultralyd. Fissum var også med i troppen som representerer Norge i Paralympics i rullestol-curling. Foto: www.nfif.no / Norges funksjonshemmedes IdrettsforbundVis mer

SV-er melder seg ut i ultralyd-protest

- Ultralydvedtaket legger til rette for et sorteringssamfunn. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Fissum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Trine Fissum melder seg ut av partiet i protest mot landstyrets ja til tidlig ultralyd.

Fissum som i ti år har sittet i Trondheim bystyre, mener vedtaket er et svik mot personer som henne selv, skriver Adresseavisen. I 15 år har hun brukt rullestol på grunn av en medfødt nevrologisk sykdom.

- Ultralydvedtaket legger til rette for et sorteringssamfunn. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Fissum.

Hun viser hva som skjedde i Danmark da det ble innført et offentlig tilbud om tidlig ultralyd.

- Der steg aborttallene kraftig blant kvinner som fikk påvist syndromer og diagnoser som kunne gi funksjonsnedsettelse, blant annet Downs og Turner syndrom. En slik utvikling vil jeg ikke ha i Norge, sier Fissum.

Hun sier hun ikke vet om hun med sin sykdom kunne vært «offer» for en slik ultralydpraksis, men sier hun kjenner flere som ville vært omfattet.

- Ultralydvedtaket er en måte å si at disse personenes liv med deres livskvalitet ikke er verdt å leve. For meg er det helt feil, sier Fissum.

(NTB)