SV-er melder seg ut i ultralyd-protest

- Ultralydvedtaket legger til rette for et sorteringssamfunn. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Fissum.

MELDER SEG UT I PROTEST: SVs Trine Fissum (35) melder seg ut av partiet i protest mot landstyrets ja til tidlig ultralyd. Fissum var også med i troppen som representerer Norge i Paralympics i rullestol-curling. Foto: www.nfif.no / Norges funksjonshemmedes Idrettsforbund
MELDER SEG UT I PROTEST: SVs Trine Fissum (35) melder seg ut av partiet i protest mot landstyrets ja til tidlig ultralyd. Fissum var også med i troppen som representerer Norge i Paralympics i rullestol-curling. Foto: www.nfif.no / Norges funksjonshemmedes IdrettsforbundVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Trine Fissum melder seg ut av partiet i protest mot landstyrets ja til tidlig ultralyd.

Fissum som i ti år har sittet i Trondheim bystyre, mener vedtaket er et svik mot personer som henne selv, skriver Adresseavisen. I 15 år har hun brukt rullestol på grunn av en medfødt nevrologisk sykdom.

- Ultralydvedtaket legger til rette for et sorteringssamfunn. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Fissum.

Hun viser hva som skjedde i Danmark da det ble innført et offentlig tilbud om tidlig ultralyd.

- Der steg aborttallene kraftig blant kvinner som fikk påvist syndromer og diagnoser som kunne gi funksjonsnedsettelse, blant annet Downs og Turner syndrom. En slik utvikling vil jeg ikke ha i Norge, sier Fissum.

Hun sier hun ikke vet om hun med sin sykdom kunne vært «offer» for en slik ultralydpraksis, men sier hun kjenner flere som ville vært omfattet.

- Ultralydvedtaket er en måte å si at disse personenes liv med deres livskvalitet ikke er verdt å leve. For meg er det helt feil, sier Fissum.

(NTB)