SV er usikre på regjeringsmakt

I SV er man langt fra sikre på at partiet ender opp med å gå inn i en regjering. Partileder Audun Lysbakken gikk inn i sonderingene torsdag med å si han er oppriktig nysgjerrig.

TVIL: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken møttes torsdag til sonderinger på Hurdalsjøen hotell. Men innad i SV er man usikre på om det ender med regjeringsdeltakelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
TVIL: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken møttes torsdag til sonderinger på Hurdalsjøen hotell. Men innad i SV er man usikre på om det ender med regjeringsdeltakelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

De tre rødgrønne partilederne innledet torsdag sonderingene om regjeringssamarbeid i vakre høstfarger ved Hurdalssjøen på Romerike.

På et fellestreff var stemningen god og humøret på topp, ikke minst da Støre kunne fortelle nyheten om at Trygve Slagsvold Vedum er unnfanget på hotellet her. Sp-lederen, som selv foreslo stedet som arena for sonderingene, rødmet godt.

Trenger seiere

Dagbladet har spurt alle SVs fylkesledere om hvilke gjennomslag de må ha for at partiet kan gå inn i en Støre-regjering. Av de seks som har svart går klare seire på viktige saksområder for partiet igjen.

«Hvis vi får til en kraftfull politikk for å få ned både utslippene og forskjellene så er det aktuelt å gå inn i regjering.», skriver fylkesleder i Nordland, Åshild Pettersen i en e-post.

Nettopp klima og forskjeller går igjen blant svarene.

«For SV er det viktig å få ned de sosiale forskjellene og miljøutslipp.», skriver Anita Elin Ingebrigtsen, nestleder i Troms og Finnmark SV.

Fylkeslederen i Trøndelag, Ottar Michelsen, tar på sin side et klart forbehold: Det er langt fra sikkert at SV går videre inn i regjeringsforhandlinger.

«For det første så vil jeg understreke at det ikke er startet forhandlinger så langt, vi må derfor ta forbehold om at det faktisk blir reelle forhandlinger.», skriver fylkeslederen i Trøndelag.

- Genuint nysgjerrig

SV-leder Audun Lysbakken virket selv ikke overbevist om at det vil ende med regjeringsmakt for partiet hans denne gang.

- Nå går vi til dette med åpent sinn. Jeg er genuint og oppriktig nysgjerrig på hva vi kan få til sammen, og så må det være det som avgjør hvordan vi samarbeider til slutt.

Det siste poenget kan kanskje være en indikasjon på at Lysbakken vurderer å samarbeide på en annen måte enn å ta partiet inn i regjering. SV-lederen må legge fram en regjeringsavtale til avstemning blant partiets 17.000 medlemmer, noe Sp er svært skeptiske til.

Kommende statsminister og mannen som leder samtalene, Ap-leder Jonas Gahr Støre ser langt lysere på prosjektet.

- Jeg gleder meg. Jeg er veldig optimistisk for dette fordi mandatet og budskapet er tydelig. Så er det tre partier som må gå ærlig inn i saker som også krever litt av oss, men det bør vi ha mye overskudd til å gjøre. Så det er godt å være her, sa Støre til det tallrike pressekorpset som myste mot høstsola.

Dagbladet er kjent med at man innad i SV ikke er overbevist om at man kan bli enige om et regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Partiet er avhengige av å sikre klare seire på nøkkelområder som forskjeller og klima for å ta risikoen det er å gå i regjering som det klart minste partiet.

SV-fella

Sist SV satt i regjering, fra 2005 til 213, havnet de i den såkalte SV-fella, da de fra regjering måtte forsvare saker som de egentlig var uenige i. Fra de gikk inn i regjering til de måtte forlate ministerkontorene mistet partiet over halvparten av støtten fra velgerne.

Partilederne for de tre partiene startet torsdag sonderingene på Hurdalsjøen hotell. Dette er forberedende samtaler som skal gi svar på om det er grunnlag for ordentlige forhandlinger. I tillegg til partilederne har de med seg én person hver fra partiledelsen.

I sonderingene legger partiene fram sitt syn på valgresultatet, hvilket mandat de har, og hva de forventer i ulike saker, forklarte Ap-leder Jonas Gahr Støre på et pressetreff før samtalene startet torsdag formiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer