Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-ere flest er for NATO

Nesten ni av ti SV-velgere, 86 prosent, støtter Norges medlemskap i NATO, stikk i strid med partiets program.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Samtidig mener halvparten av SV-velgerne at NATO bør beholde styrkene i Afghanistan. Det kommer fram i en undersøkelse som Norsk Gallup har foretatt på oppdrag fra Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Man må helt tilbake til 1965 for finne en sterkere oppslutning om norsk medlemskap i NATO. 93 prosent av de spurte støtter norsk medlemskap.

- Utviklingen i SV er en klart medvirkende faktor, påpeker professorene Helge Hveem og Hanne Marthe Narud i et leserinnlegg i Aftenposten tirsdag.

Hveem er overrasket over den store støtten NATO har hos SVs velgere.

- Jeg synes det er bemerkelsesverdig, selv om vi har forsøkt å følge med på utviklingen over tid. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som skal sørge for at den rødgrønne koalisjonen ikke sprekker i utenrikspolitikken, ser ut til å ha et større handlingsrom enn opinionen og vi forskere har hatt inntrykk av, sier Helge Hveem til Aftenposten.

Sosialistisk Folkeparti, forløperen til SV, ble ved inngangen til 1960-tallet stiftet på opposisjon mot Aps utenrikspolitikk, og mot NATO-medlemskapet i særdeleshet. Uviljen mot alliansen har vært en bærebjelke i SVs politikk.

I 1977 var det bare 11 prosent av SVs velgere som støttet NATO-medlemskapet. Støtten økte til 42 prosent i 1985, og videre til 63 prosent i 1989, året da Berlinmuren falt.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media