IKKE BESTEMT SEG: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen var på tur til Vesterålen i går. Hun vil ikke gå inn i oljedebatten nå. Foto: Jacques Hvistendahl.
IKKE BESTEMT SEG: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen var på tur til Vesterålen i går. Hun vil ikke gå inn i oljedebatten nå. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

SV-ere legger hardt press på regjeringen

SVs Geir-Ketil Hansen mener SV ikke kan sitte i en regjering som går inn for oljeboring i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VESTERÅLEN/OSLO (Dagbladet): SV øker nå presset på Jens Stoltenberg og Ap i saken som kan velte regjeringen.

Kan gå på Lofoten
Sentralt i SV er det flere som peker på nettopp spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen som en så viktig sak at SV i verste fall kan trekke seg ut av den rødgrønne regjeringen.

- Jeg kan ikke se for meg at SV blir i en regjering som går inn for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Denne saken er veldig, veldig viktig for SV. Så for oss er det udiskutabelt å gå med på oljeboring, sier SVs stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen til Dagbladet.

Skråsikker på seier
Overfor Dagbladet gjør både SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, og SVs næringspolitiske talsmann, Alf Holmelid, det klart at de er skråsikre på at Ap vil gi etter for press i striden om Lofoten og Vesterålen.

- Hva gjør SV om Ap presser igjennom et vedtak om oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

- Vi kommer ikke dit. Det kommer ikke til å skje, sier Snorre Valen til Dagbladet.

- Hvordan kan du være så skråsikker på at SV skal vinne denne saken, den er langt fra ferdigbehandlet?

- Dette er den viktigste saken for SV, på så mange plan. For det første er det snakk om sårbare områder, også er det klimaperspektivet. I tillegg må vi ned i utvinning av olje. Det er ikke tida for store nye oljeprosjekter, sier han.

VANSKELIG SAK: Å forhindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen er blitt SVs aller viktigste sak å få gjennomslag for i regjering. Her er SV-lederen selv på brygga i Stamsund under en rundreise i Lofoten i sommer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VANSKELIG SAK: Å forhindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen er blitt SVs aller viktigste sak å få gjennomslag for i regjering. Her er SV-lederen selv på brygga i Stamsund under en rundreise i Lofoten i sommer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Sammen med Hansen og Valen er SVs næringspolitiske talsmann, Alf Holmelid, på reisefot i Ramberg, Leknes og Svolvær for å møte næringsliv og interesseorganisasjoner. Også Holmelid er sikker på seier.

- Nå har vi fått så gode argumenter mot oljeboring at vi er sikre på at vi kommer til å vinne den saken, sier han.

Men Geir-Ketil Hansen vil ikke, som Valen og Holmelid, forskuttere hva som kan bli utfallet av de tøffe forhandlingene om Lofoten og Vesterålen når Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen til slutt setter seg ned i regjeringens underutvalg for å bli enige.

- Denne regjeringen kommer til å bli sittende ut denne perioden. Det er ikke snakk om oljeboring før eventuelt i neste stortingsperiode. Jeg skal ikke forskuttere hva som skjer, men denne saken har høyeste prioritet. Det er helt avgjørende for oss å skjerme områdene i Lofotoen og Vesterålen, sier Hansen.

Ingen signaler
Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen var tirsdag på rundreise i Vesterålen. Hun vil ikke tilkjennegi noe standpunkt for eller imot oljeboring, men sier at olje og fisk må kunne eksistere sammen for at hun skal kunne si ja.

- Jeg er helt åpen. Nå venter vi på forvaltninsplanen, og når all kunnskap er på bordet, kan vi begynne å diskutere. Men en ting er klart, vi sjanser ikke med fiskeriene. Sjømaten har evighetens perspektiv. Det blir ikke gjort noe som rokker ved det, sier Berg-Hansen.