SV-ere rasler med sablene

SVs statsråder sa ja til å sende F-16-fly til Afghanistan uten motforestillinger. Nå varsler flere sentrale SV-ere at regjeringssamarbeidet settes i fare hvis slike vedtak gjentar seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går demonstrerte sju av SVs stortingsrepresentanter mot sin egen regjerings vedtak om å sende kampfly til Afghanistan. Men da saken var oppe i regjeringen for halvannen uke siden, ble den banket igjennom uten noen særlig debatt. SVs statsråder stilte seg bak vedtaket uten å ta opp de motforestillingene deres partifeller i og utenfor Stortinget nå kommer med. Det får Dagbladet opplyst fra flere kilder i regjeringen.

-  Det var aldri noen debatt om vi skulle sende flyene, men noe diskusjon rundt hvordan vi skulle presentere saken, sier en sentral kilde.

Mot egen regjering

-  Jeg er usikker på om SVs regjeringsmedlemmer har hatt all informasjon tilgjengelig, sier en av demonstrantene, Hallgeir H. Langeland, til Dagbladet.

Men etter det Dagbladet erfarer, har sentrale SV-ere vært fullt ut informert. At SV demonstrerte mot sin egen regjering i den første store sikkerhetspolitiske saken ble selvsagt brukt av opposisjonen på Stortinget for det var verdt i går.

En hardt presset parlamentarisk leder Inge Ryan hadde i går mer enn nok med å roe ned og bagatellisere SV-demonstrasjonen på Løvebakken. Han understreker at noen bare var utenfor Stortinget for å lytte til fredsbevegelsen.

-  At to representanter valgte å delta i demonstrasjonen, er selvsagt ikke en arbeidsform SV kan ha framover. Men det er en spesiell sak. Dette er nærmest en samvittighetssak. SV er tuftet på sikkerhetspolitikk, denne saken har med identitet å gjøre. Men SVs stortingsgruppe er godt fornøyd med redegjørelsen og står helt og fullt bak regjeringen, sier Ryan til Dagbladet.

-  Viser denne saken at SV ikke har tatt inn over seg rollen som regjeringsparti?

SV-DEMONSTRANTER: SV-representantene Inga Marte Thorkildsen, Heidi Sørensen og Ågot Valle var til stede under demonstrasjonen mot at regjeringen vil sende tre jagerfly til Afghanistan. Ifølge Inge Ryan var de bare til stede som lyttere, mens Hallgeir Langeland og Olav Gunnar Ballo deltok i demonstrasjonen. Alle foto: Hans Arne Vedlog
SV-DEMONSTRANTER: SV-representantene Inga Marte Thorkildsen, Heidi Sørensen og Ågot Valle var til stede under demonstrasjonen mot at regjeringen vil sende tre jagerfly til Afghanistan. Ifølge Inge Ryan var de bare til stede som lyttere, mens Hallgeir Langeland og Olav Gunnar Ballo deltok i demonstrasjonen. Alle foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Nei, de reaksjonene er overdimensjonerte. Slikt kan skje i alle partier. I Bondevik-regjeringen dissenterte jo selv statsministeren mot bioteknologiloven, minner Ryan om.

Alvorlig sak

Men SV-statsrådenes taushet og mangelfulle informasjon til stortingsgruppa skaper reaksjoner i partiet. Nå varsler flere sentrale SV-ere at regjeringssamarbeidet kan stå i fare hvis slike vedtak skjer igjen.

-  Denne saken går rett inn i hjertet til SV, og det skal ikke mange sånne alvorlige saker til før dette blir alvorlig for regjeringssamarbeidet, sier SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen.

Også SU-leder Audun Herning er bekymret.

-  Hvis dette gjentar seg mange nok ganger, kan det svekke oppslutningen rundt regjeringssamarbeidet, sier Herning.

Ingrid Fiskaa, som sitter i sentralstyret i SV og er en kandidat til å bli partisekretær, mener partifellene i regjeringen burde reagert.

-  Jeg synes våre statsråder burde vist tydelig at partiet er uenige i dette vedtaket.

-  Burde de tatt dissens?

-  Dette er en svært alvorlig sak og langt mer alvorlig enn spørsmålet om kjønnsnøytral ekteskapslov, som Senterpartiet er blitt stilt fritt i. Jeg vil ikke si noe om de burde tatt dissens, men mener de burde fått fram uenighet, sier Fiskaa.

Partiledelsen får også kritikk for at de ikke informerte stortingsgruppa og sentralstyret.

-  Det er viktig at vi får til en bedre kommunikasjonen, men vi kan vel også unnskylde oss med at vi knapt er kommet oss etter bryllupsnatta, sier Bjørn Jacobsen.

PRESSET: SVs Inge Ryan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer