SV-eres bratte læringskurve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radiolyttere våknet i går til kravene fra tillitsvalgte i SV om at partiet må bryte ut av den regjeringen som ennå ikke er dannet. Sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa sa at hun ikke vil at SV skal sitte i en regjering som driver aktiv krigføring og som bomber den afghanske landsbygda. Partiets internasjonale leder og landsstyremedlem Reza Rezaee sier for sin del at han ikke vil være med i et parti som bryter folkeretten.

Uttalelsene er et varsel om at Kristin Halvorsen står foran en stor pedagogisk oppgave når hun skal undervise sine tillitsvalgte om hva det innebærer å ta ansvar for landets utenriks- og sikkerhetspolitikk. For noen av partiets tillitsvalgte ser læringskurven ut til å bli temmelig bratt.

Norge har for tida spesialstyrker som står under amerikansk kommando i operasjonen Enduring Freedom som kjemper mot Taliban og al-Qaida i grenseområdene mot Pakistan. Denne deltakelsen er hjemlet i NATOs vedtak den 12. september 2001 om for første gang i historien å aktivere Artikkel fem i Atlanterhavspakten. FNs sikkerhetsråd har definert USAs militære aksjoner mot Taliban i Afghanistan som legitimt selvforsvar slik det er tillatt i medhold av FN-traktaten. På dette grunnlaget står et stort og bredt flertall, inkludert Arbeiderpartiet og Senterpartiet, bak den norske deltakelsen i Afghanistan, både i Enduring Freedom og i ISAF, som er et FN-oppdrag som styrker fra NATO-land utfører.

De norske stabsoffiserene i Irak hadde bare støtte fra regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, men det var et tilstrekkelig flertall til et lovlig vedtak med henvisning til oppfordringen fra FN om å bidra til stabiliseringen av landet. Etter valget er dette flertallet endret, siden Arbeiderpartiet ønsker å trekke disse offiserene tilbake. Det gir et grunnlag for å avslutte dette oppdraget i rolige og ordnede former.

Vi regner med at også SVs tillitsvalgte etter hvert vil bli vant til at norsk utenrikspolitikk utformes som bredest mulige kompromisser på tvers av blokkene. Det nye er at SV for første gang kan bli en del av kompromissene.