Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV erkjenner asylnederlag

SV erkjenner å ha tapt kampen mot en strengere asylpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SV mener de har fått gjennomslag i Soria Moria II på miljø, skole og likelønn, men erkjenner å ha tapt kampen mot en strengere asylpolitikk.Særlig i asylpolitikken erkjenner SV at de ikke har vunnet fram.

- Det er ikke noe sosialistisk kapittel, men bortsett fra et par punkter, kan vi leve med det når vi tapte valget, sier stortingsrepresentant Akhtar Chaudry (SV) til Dagbladet.

- Hvilke punkter gjelder det?

- Det skjønner du godt når du ser dem, sier en ordknapp Chaudry.

- Ikke fått gjennomslag
Nestleder Bård Vegar Solhjell er enig.

- Vi har fått gjennomslag for de sakene vi har prioritert innenfor miljø, skole og likelønn, men erkjenner at vi ikke har fått gjennomslag for vår asylpolitikk, sier Solhjell til NTB.

STRENGERE: Ap og Senterpartiet har ønsket en strengere asylpolitikk. Foto: SCANPIX
STRENGERE: Ap og Senterpartiet har ønsket en strengere asylpolitikk. Foto: SCANPIX Vis mer

Solhjell vil ikke komme med konkrete punkter i den svært omfattende regjeringsplattformen på rundt 80 sider.

Kilder i Senterpartiet markedsførte på sin side onsdag formiddag plattformen som en seier for partiet når det gjelder rovdyrpolitikk og for bevaring av lokalsykehus.

Strammer inn
Asylpolitikken har også vært svært vanskelig i regjeringsforhandlingene. Særlig Ap har ivret for en betydelig innstramming, mens SV har vært motstander av dette.

Dagbladet er kjent med at Ap har fått gjennomslag og at regjeringen nå legger opp til en innstramming i asylpolitikken. Det skal innebære at langt flere asylsøkere blir internert i påvente av uttransportering.

Ordet «internering» skal ikke bli brukt i den nye erklæringen, men det er snakk om nye og sterkt utvidede lovhjemler for det regjeringen vil kalle «frihetsberøvelse».

TØFFE FORHANDLINGER: Ifølge Dagsavisen har forhandlingene vært tøffere, spesielt for SV, enn for fire år siden. Foto: SCANPIX
TØFFE FORHANDLINGER: Ifølge Dagsavisen har forhandlingene vært tøffere, spesielt for SV, enn for fire år siden. Foto: SCANPIX Vis mer

Regjeringen vil også gå løs på de enorme bunkene med ubehandlede asylsøknader i UDI.

Ingen oljeavklaring
Det er ingen ny regjeringserklæring som er forhandlet fram. Dokumentet skal være omtrent like omfattende som regjeringserklæringen fra Soria Moria i 2005. På noen områder, som rovdyrpolitikken skal plattformen være konkret, mens den på andre områder er rundere i formuleringene.

Det kommer trolig ikke noen avklaring om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Regjeringen vil ikke ta stilling til dette før til høsten neste år, når forvaltningsplanen for området skal legges fram.

Saker som dokumentet inneholder konkrete formuleringer om, er rovdyrpolitikk, asylpolitikk og spørsmålet om en likelønnspott for å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. I tillegg er det ventet at den nye regjeringsplattformen kommer til å være mer positivt innstilt til private helsetjenester enn den forrige regjeringserklæringen i 2005.

Følg framleggelsen av den nye regjeringsplattformen direkte klokka 15 her!

VENTER MED BORING: Det kommer trolig ikke noen avklaring om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Regjeringen vil ikke ta stilling til dette før til høsten neste år, når forvaltningsplanen for området skal legges fram. Foto: SCANPIX
VENTER MED BORING: Det kommer trolig ikke noen avklaring om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Regjeringen vil ikke ta stilling til dette før til høsten neste år, når forvaltningsplanen for området skal legges fram. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling