OVERLATER SKAKKJØRT SKUTE: Kristin Halvorsen og SV blør på meningsmålingene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OVERLATER SKAKKJØRT SKUTE: Kristin Halvorsen og SV blør på meningsmålingene. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

SV får 3,2 prosent på sjokkmåling

Ville mistet ti av elleve stortingsrepresentanter. - Dette kan godt bli valgresultatet, sier valgforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV går tilbake med 0,8 prosentpoeng fra desember i VGs partibarometer for januar. Partiet ville mistet ti av sine elleve stortingsrepresentanter hvis dette hadde vært valgresultatet.

- Å se slike målinger er ikke moro, men det gir inspirasjon til å lage nye, offensive planer og jobbe fremover, sier SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal til VG.

Nedturen har vært katastrofal. SV gjorde sine beste valg ved Stortingsvalget 2001, da partiet fikk 12,5 prosent av stemmene, og ved kommunevalget 2003, da det fikk 13 prosent. Mye av æren for fremgangen ble tillagt avtroppende partileder Kristin Halvorsen, som nå synes å etterlate seg et synkende skip.

- Spiral Professor ved NTNU og valgforsker Anders Todal Jenssen er ikke veldig overrasket over SV-krisa.

- SV har jo vært på jamt fallende kurs lenge nå. Når et parti passerer fire prosentpoeng på nedtur, kan velgerne begynne å tvile på om de får noen verdi av stemmen sin. Dette er en spiral som bare kan gå en vei, dersom partiet ikke har en base av blodfans som stemmer på dem uansett, sier Todal Jenssen til Dagbladet.

- At SV har slike blodfans tviler jeg på etter så mange år i regjering.

Valgforskeren mener SV har gjort lite for å styrke partiidentiteten de siste åra. Han mener partiet må få på plass ny og samlende leder raskt, revitalisere partiorganisasjonen og få gode markeringssaker opp og fram i lyset.

- Nå har de dårlig tid fram til neste stortingsvalg. Ingen ting tilsier at de vil klare det. 3,2 prosent kan godt bli valgresultatet, hvis ikke det skjer noe drastisk innen september 2013, sier Anders Todal Jenssen.

Borgerlig flertall Arbeiderpartiet går fram med hele 2,2 prosentpoeng til en oppslutning på 34,5 prosent i januar, men den store framgangen blitt spist opp av Høyre, som går fram med 2,8 prosentpoeng og ender på 31,8 prosent, noe som betyr at det fortsatt ligger an til et borgerlig flertall på Stortinget.

Senterpartiet går tilbake med ett prosentpoeng til 5,4 prosent, mens Fremskrittspartiet faller med 1,6 prosentpoeng og får en oppslutning på 10,7 prosent.

Tallene for de øvrige partiene (med differansen fra desember i parentes): Kristelig Folkeparti 5,7 (-2,1), Venstre 4,6 (-), Rødt 1,7 (+0,5), Andre 2,4 (+0,2).

Målingen er utført for VG av InFact.