SV-favorittene må høre med konene sine først

Audun Lysbakken varsler politisk oppvask i SV, men må i likhet med Bård Vegar Solhjell ta opp lederspørsmålet med kona før de melder seg på.

FAVORITT: Audun Lysbakken er en av favorittene til SVs lederverv. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
FAVORITT: Audun Lysbakken er en av favorittene til SVs lederverv. Foto: Stian Lysberg Solum/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ligger an til bitter lederstrid innad i SV som hvem som skal ta over som SV-leder etter at SV-dronninga Kristin Halvorsen erklærte at hun ville gå av.

- Jeg har bestemt meg for at foran stortingsvalget 2013 må SV velge en ny leder, sa Kristin Halvorsen fra scenen på Rockefeller på valgkvelden.

- Jeg blir gjerne med på laget videre, selv om jeg ikke er sjef, la hun til.

Må ta en prat med kona Kampen startet rekordtidlig, for bare kort tid etterpå meldte tidligere SU-leder og stortingskandidat Heikki Holmås seg inn i kampen om vervet.

- Jeg stiller hvis partiet vil ha meg. Jeg har alltid sagt ja til det partiet spør meg om, sier han til Dagbladet.

Halvorsens planer om å gå av har vært kjent lenge innad i partiet, og er trolig årsaken til at Holmås brukte så kort tid på å erklære sitt kanidatur.

Audun Lysbakken sier likevel at han må ta en prat med kona før han svarer på sprøsmål om hav stiller i kampen om ledervervet i partiet.

FAVORITT: Bård Vegar Solhjell har alltid vært "Kristin Halvorsens utpekte kandidat" for ledervervet etter Kristin Halvorsen, mener politisk redaktør Marie Simonsen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
FAVORITT: Bård Vegar Solhjell har alltid vært "Kristin Halvorsens utpekte kandidat" for ledervervet etter Kristin Halvorsen, mener politisk redaktør Marie Simonsen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

- Det er også et spørsmål jeg vil bruke litt tid på. Uansett har dette valget gjort at jeg har lyst til å bidra framover, sier han til Dagbladet og legger til:

- Jeg og min familie må diskutere om det er mulig å kombinere et lederverv med det å være småbarnsfar.

Men også partiets veivalg framover er helt avgjørende for det som kanskje er SVs største politiske talent:

- Jeg kommer ikke til å bestemme meg før jeg vet hva partiet vil. For meg er det helt avgjørende hva slags politisk prosjekt SV skal være. Jeg mener at det er helt avgjørende at vi blir et bredere folkeparti. Nå er vi et nisjeparti med fokus på barn og unge. Vi må bli bedre på helse- og omsorgspolitikk, arbeidsliv, nærings — og distriktspolitikk, sier Lysbakken.

- Lysbakken eller Solhjell favoritter Politiske redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener det enten er Lysbakken eller Bård Vegar Solhjell som tar over ledervervet, og ikke Heikki Holmås. De to har hver sine fløyer der de er spesielt populære.

- Det er Bård Vegar Solhjell som har utpekt seg i det siste, men samtidig er det nok mange som håper på Audun Lysbakken fordi Solhjell blir opptattet som ganske lik Kristin. Han har alltid vært hennes kandidat, mens de som er mer på partiets venstrefløy håper at Audun kan gi dem tilbake gamle SV tilbake, sier Simonsen.

Men fordi de to tilhører til ulike fløyer innad i SV, kan Heikki Holmås likevel komme godt ut av lederkampen:

STILLER: Heikki Holmås  gikk raskt ut for å erklære seg som kandidat som SV-leder.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
STILLER: Heikki Holmås gikk raskt ut for å erklære seg som kandidat som SV-leder. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Den tredje kandidaten, Heikki, kan være den de kan klare å enes om. Det er ingen tvil om at det kommer til å være en lang diskusjon om partiets neste leder, men Heikki kan fungere som en overgangsfigur, sier Simonsen.

- Jeg vil fornye SV Også Bård Vegar Solhjell må ta en prat med kona før han bestemmer seg.

- Dette er vemodig og rart. Jeg vet ikke om en dyktigere politiker i mitt liv enn Kristin. Hun er den beste partilederen SV noen gang har hatt. Det er gigantiske sko å skulle fylle.

På spørsmål om han tar opp kampen med Audun Lysbakken i lederstriden, sier han følgende:

- Jeg har veldig lyst til å fornye SV politisk. Jeg tror at jeg har mye å bidra med der, men jeg trenger å tenke meg om og kanskje ta en prat med kona. Det tror jeg vil være påtrengende for å si det sånn.

SV ut av regjering? Allerede på valgnatta summet det på Rockefeller om ikke SV bør vurdere å trekke seg fra det rødgrønne samarbeidet. Nestleder Audun Lysbakken åpner for at det er et av spørsmålene partiet nå må stille seg.

- Vi kommer ikke til å forlate regjeringen på grunn av dette valget, men vi må også være åpne for alle spørsmål, også regjeringsdeltakelsen, sier Lysbakken til Dagbladet.

Dette er SVs dårligste valg på over 30 år. Ikke siden 70-tallet har SV vært nede på 4-tallet. I 1979 fikk partiet 4,1 prosent ved kommunevalget og 4,4 ved fylkestingsvalget. Også de siste målingene har lenge vist at SV må tåle å tape stort.
 
SV og Kristin Halvorsen la på hjul i bussen kalt Valgthrilleren, i en desperat kamp om å vinne tilbake de tidligere SV-velgerne fra særlig Arbeiderpartiet. I løpet av fem dager har SV-ledelsen besøkt 19 fylker. Men det har ikke forhindret at partiet nå kan notere seg et historisk dårlig valg.

Enormt populær Til tross for Kristin Halvorsens enorme popularitet er det flere som lenge har etterspurt om ikke partiet nå har godt av nytt blod og når Halvorsen vil gi seg etter snart 15 år med makta i SV. Likevel er hun fortsatt enormt populær internt i partiet.

Både til Dagbladet og VG har hun uttalt at hun ikke går med det første. Til Dagbladet nylig uttalte hun at hun «stikker ikke av når ting blir vanskelig». Men i går varslet hun altså sin avgang som partileder i 2012.

Da Dagbladet spurte henne bare en knapp uke for valget, ville hun ikke si om hun fortsatt er SVs leder når valgkampen starter foran stortingsvalget i 2013.