Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV før stormen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ei tid Kristin Halvorsen og tidligere SV-ledere ble mer tynet av sine egne enn av velgerne. Partiets ledelse var partiets fløy. Den tida er definitivt forbi. På SVs landsmøte i Kristiansand i helga var det så enstemt og harmonisk at det nesten ble litt kjedelig. Hvis det ikke hadde vært for tilløp til giftige gassutslipp og en engasjert debatt om kriminalisering av horekunder, kunne man følt seg hensatt til et vekkelsesmøte på den blide sørlandskyst.

Nestleder Øystein Djupedals høytflygende ambisjoner som katedralbygger bidro til den velmenende stemningen i et parti som værer regjeringsmakt. Men først og fremst er SVs overgang fra evig opposisjonell til et ansvarlig parti Kristin Halvorsens fortjeneste. I løpet av de siste seks åra har SV-lederen klart å samle og oppdra et parti som dyrket protest og strid som om det skulle være et mål i seg selv. Det rødgrønne regjeringsalternativet er resultatet av en overraskende kort og smertefri modningsprosess, påskyndet av Ap\'s fall og lederskifte.

Halvorsen kunne feire i helga med meningsmålinger som viser rent flertall for Ap og SV. Regjeringsmakt er innen rekkevidde. Men det blir antakelig de siste fredelige dagene SV-lederen får på denne siden av valget. Det er nå kampen starter og utfallet er langt fra gitt. Velgernes begeistring for de rødgrønne synes like mye å være et utslag av misnøye med det sittende alternativet. De tre partiene har dessuten så langt sluppet relativt billig fra ana-

lyser av en rødgrønn politikk. Regjeringsmakt er bare et mål og et virkemiddel. Velgerne vil kreve svar på hva partiene har tenkt å bruke makta til - og det svaret vil samarbeidsregjeringen være mer enn villig til å gi dem.

Det er åpenbare konflikter i spennet mellom et radikalt SV og et erkekonservativt Senterparti. I midten står regjeringsveteranen Ap, hvor skepsisen til lillebror SV fortsatt er stor. Når velgere og kommentatorer gyver løs på den lille skriften i partiprogrammene, vil konfliktene bli tydelige. Testen er om SV makter å ta smertefulle valg for å vinne det store valget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!