Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV forberedt på abortnederlag

Men vil plage Høyre med Høyres egne motargumenter.

NEDERLAG: SV-leder Audun Lysbakken har ikke flertall for partiets abortforslag, og vil gå på et nederlag i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NEDERLAG: SV-leder Audun Lysbakken har ikke flertall for partiets abortforslag, og vil gå på et nederlag i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV har gitt opp håpet om å få flertall for sitt forsøk på å stoppe regjeringens lovforslag om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning.

I dag skal nemlig Stortinget stemme over SVs motforslag - og partiet mangler de nødvendige stemmene. 

- Det forslaget kommer til å bli nedstemt i dag. Men det er viktig å yte systematisk motstand mot dette lovforslaget, for det er så feil.

Det sa SVs Karin Andersen (SV), som har skrevet SV-forslaget, under et frokostmøte i forkant av dagens stortingsbehandling.

Motstanden skal ytes i form av å bruke Høyres egne ord mot Høyre.

Høyres ord mot Høyre For på samme måte som selve SV-forslaget er satt sammen av argumenter kopiert fra Høyres hjemmeside, skal SV-leder Audun Lysbakken i dag gå på Stortingets talerstol og holde et innlegg der setning etter setning er sitater fra helseminister Bent Høie (H) - som tidligere har argumentert hardnakket mot reservasjonsrett til fastleger.

«Vi får en stadig mer pluralistisk gruppe fastleger, etnisk, religiøst og kulturelt. Det er ikke et problem i seg selv. Men når pasientene går til fastlegene som en portvokter i helsevesenet, skal ikke servicen de får avhenge av fastlegenes private moral. Å åpne for dette er et prinsipp som også kan bære uheldig av sted», heter det i et utkast til Lysbakkens innlegg, som Dagbladet har fått utlevert på forhånd. 

Dette er et direkte sitat fra et innlegg Høie hadde i Vårt Land februar 2012.

- Selv om forslaget vårt blir nedstemt i dag, er denne kampen på ingen måte over, sa SV-leder Audun Lysbakken under møtet.

Han gjorde det klart at for SVs del er dagen i dag bare ett slag i en lang kamp mot innskrenkinger i kvinners rett til fri abort, og at målet i dag og månedene framover er« å gjøre livet så surt som mulig» for regjeringen.

- På sikt kommer vi til å vinne. For det er flertall mot regjeringen lovforslag i befolkningen, og mest sannsynlig også i Høyres stortingsgruppe, la han til.

- Handler om liv og død Det er ikke Høyre, men KrF, som er Stortingets ivrigste forkjemper for utvidet adgang til abortreservasjon. KrF vil blant annet erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv

I samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF fikk sistnevnte inn en formulering om at fastleger skal gis mulighet til å reserver seg mot aborthenvisninger. Venstre stiller seg ikke bak denne delen av avtalen, men regjeringen er likevel sikret flertall med KrF - og har sendt et lovforslag til høring.

Høyre har bundet sine representanter i saken.

Forslaget som Stortinget behandler i dag, er atså SVs mottrekk: Et eget representantforslag til Stortinget om at fastleger ikke skal gis utvidet mulighet til å reservere seg.

Håpet var - i det lengste - at Høyre-representanter som egentlig er imot regjeringens lovforslag, som Høyres Heidi Nordby Lunde, ville  stemme mot sitt eget parti. Lunde har imidlertid gjort det klart at det vil hun ikke.

Under SVs frokostmøte møtte blant andre SV-veteranen Torild Skard (77), som var sentral i abortkampen på 70-tallet. Hun beklaget at møtet var nødvendig, men la til at hun ikke var overrasket «over at vi er her igjen».

- For vi står overfor kraftige motkrefter, sa Skard, som videre gjorde det klart at abort handler om liv og død. 

- Jeg har to venninner som gikk til «kloke koner», og som døde, sa hun.

Hele Norges coronakart