SV foreslår 20 milliarder til utdanning

Sosialistisk Venstreparti vil at det skal brukes 20 milliarder mer i året til utdanning i 2005 enn i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene skal partiet i hovedsak ta fra oljesektoren. Det skal brukes mindre til investeringer i Nordsjøen.

SV vil satse på hele sektoren fra barnehage til forskning. Det foreslås 5 milliarder kroner til barnehager, 7 milliarder til grunnskolen, 2 milliarder til videregående skole, 1 milliard til universitet/høyskoler og 5 milliarder kroner til forskning.

Barn og unge først

Med innkalte barnehagebarn, rødbrus og boller markerte partileder Kristin Halvorsen at barn og unge igjen skal stå først i partiets valgkamp. Ifølge partilederen er det å satse på utdanning det samme som å sette barn og unge først.

- Vårt svar på alle framtidas utfordringer er utdanning, utdanning, utdanning. Derfor vil SV sette som mål at Norge blir verdens fremste kunnskapsnasjon, proklamerte hun.

- Vi driver ikke valgkamp etter innfallsmetoden. SV satser på de sakene vi har kjempet for mellom valgene, sa Halvorsen.

Hun var sikker på at mange velgere heller ville være med på SVs store prosjekt enn å sikre seg noen få kroner i skattelettelser.

Kutt i oljeinvesteringene

Pengene til utdanning skal SV skaffe til veie ved å kutte i oljeinvesteringene. Ifølge finanspolitisk talsmann og nestleder Øystein Djupedal, vil dette resultere i både mindre leteaktivitet og stopp i enkelte feltutbygginger, som Snøhvit-feltet i Barentshavet.

- Vårt opplegg er det eneste ansvarlige. Det kommer til å merkes at vi gjør en vri i økonomien. Samtidig går vi imidlertid inn for sterkere politisk styring av oljesektoren, blant annet når det gjelder å bestemme hvilke felt som skal bygges ut. Vårt opplegg betyr derfor heller at det blir mer forutsigbare forhold for de verftene som er involvert i oljeindustrien enn det er i dag, mente Djupedal.

Opprusting på alle nivå

SV går blant annet inn for at det skal innføre maksimalpris på barnehageplass og at retten til barnehageplass skal lovfestes. Partiet vil også ha gratis kollektivtransport til alle førskolebarn på dagtid.

Når det gjelder grunnskolen, vil SV først og fremst satse på ungdomstrinnet. SV vil ha en kraftig opprustning av skolebygg, og en styrking av kvalitet og innhold i undervisningen. Blant forslagene er at det skal brukes 1.000 kroner per elev til læring utenfor klasserommene, at det skal innføres en bonusordning for skoler som vil prøve ut nye arbeidsformer for å stimulere til innsats, mangfold og kvalitet og gi mer frihet til den enkelte skole og lærer i utforming av læringsopplegg.

I videregående utdanning vil SV blant annet at det iverksettes en egen arbeidsmiljølov for elever og studenter.

På høyskolenivå foreslås det å innføre lengre semester, at alle studenter skal ha en personlig veileder, og at de gode underviserne skal belønnes ved at opprykk til professor blant annet skal skje på grunnlag av undervisningskompetanse.

(NTB)